Kako se dolazi do kulture i mora

34. festival “Grad teatar” biće otvoren sjutra izložbom „Savremena crnogorska skulptura“ i trajaće do 22. avgusta

770 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije za medije uprave festivala “Grad teatar”, Foto: Vuk Lajović
Sa jučerašnje konferencije za medije uprave festivala “Grad teatar”, Foto: Vuk Lajović

Kako se do mora dolazi, uzeto iz dramatizacije Stevana Koprivice romana Moma Kapora i Zuka Džumhura „ Zelena čoja Montenegra“, moto je ovogodišnjeg, 34. festivala “Grad teatar” koji će biti otvoren 24. jula i trajaće do 22. avgusta.

Festival, bez svečanosti i predviđenih ceremonija, u svjetlu mjera povodom pandemije virusa korona, otvara izložba „Savremena crnogorska skulptura“, kao dio fonda Savremene crnogorske umjetnosti.

Direktorka JU “Grad teatar” Milena Lubarda-Marojević kazala je da su, kada je epidemija uzela maha početkom marta, redukovali program samo na programe iz regiona i nastavili da se nadaju da će moći da realizuju produkcije i premijere.

„Nećemo se igrati ni sa čijim zdravljem, ni s našim, ni zdravljem publike, ni učesnika. Nećemo nikada dozvoliti da se ‘Grad teatar’ odvija uprkos epidemiji, već shodno mjerama. Ove godine, na postpuno poseban način, ‘Grad teatar’ treba da ima funkciju jednog posebnog ventila za sve nas. U ovom trenutku kada imamo malo turista, poslije dugo vremena, pravimo festival koji je više namijenjen našim sugrađanima nego gostima Budve. I na takav način smo i koncipirali program”, kazala je ona na konferenciji za novinare održanoj na sceni između crkava.

Prema njenim riječima epidemija se razvija tako da su preksinoć donijete nove mjere i shodno njima dogovoreno je da se programi koji se odvijaju na sceni između crkava, a to su muzički i dramski, odlože do 1. avgusta.

„Predstave i koncerti koji su planirani do 1. avgusta neće biti izvedeni. Otvorićemo festival u petak u prostoru crkve Santa Maria, izuzetnom izložbom. Posjetioci će po dvoje moći da ulaze. Nastojaćemo da održimo programe na Trgu pjesnika jer oni ne nose epidemiološki rizik, jer se odvijaju na otvorenom, moguće je održati distancu i manje je publike, a mi ćemo svakako voditi računa o svim mjerama koje su propisane. Ova cijela kalendarska godina je, najblaže rečeno neobična, s tim u vezi festival neće biti otvoren na očekivani način. Neće biti velikog okupljanja, kao ni koktela dobrodošlice, nećemo se na taj način družiti, ali smatram da je svima nama umjetnost u svakodnevnom životu neophodna i da od 21 čas uveče postoji jedan ventil koji ne nosi epidemiološki rizik, ali koji će nam omogućiti da skrenemo misli sa svakodnevnih problema, skrenemo misli s epidemije”, naglasila je Lubarda-Marojević.

Selektorka književnog programa Svetlana Ivanović najavila je da će književni program na Trgu pjesnika početi 25. jula gostovanjem Andrije Radulovića. “Nijesmo odustali od Trga pjesnika. Na Trgu pjesnika je koliko toliko lakše poštovati propisane mjere. Vidjećemo da stolice budu dovoljno razmaknute, gosti su dovoljno glasni da se mogu čuti. Kreirajući taj program u skladu s trenutnom situacijom opredijelili smo se za gostovanja iz Crne Gore, tako da ćemo ponovo dati jedan pregled žanrovskih promjena u književnoj produkciji ovdje kod nas; nakon toga ćemo predstaviti novu zbirku poezije Stanke Stanojević u saradnji sa JU Narodna biblioteka Budve”, istakla je Ivanović. Ona je, pored ostalog, kazala da će 1. avgusta biti upriličeno gostovanje Stefana Boškovića, dobitnika ovogodišnje nagrade EU za književnost, koji će govoriti o svome romanu “Ministar”.

“Nakon toga Nikola Nikolić, mladi autor, govoriće o romanu ‘Sirene za uzbunu’. Zamislili smo da pored tog književnog programa Trg otvorimo, kao što smo radili svih ovih godine, i za razgovore koji se ne tiču isključivo književnosti, ali se tiču svih onih interdisciplinarnih pristupa koji se bave generalno tekstom i umjetničkim izvođenjem. Imaćemo dva zanimljiva razgovora - predstavljanje značajne teatrološke studije Janka Ljumovića ‘Svijet umjetničkih profesija drama i pozorišta’, a govorićemo i o istoriji pozorišnog graditeljstva Crne Gore u okviru razgovora o graditeljskoj zaostavštini Josipa Slade Šilovića s arhitektom Slobodanom Bobom Mitrovićem”, rekla je Ivanović.

Predsjednik Savjeta “Grad teatra” Siniša Jelušić istakao je da je postojala ambicija da 34. festival bude respektabilan međunarodni događaj. Kroz segment dramskog programa, planirano je prikazivanje predstava crnogorske produkcije, manjih formi koje je moguće uklopiti u epidemiološke standarde. To su: „Sobe“ Ilije Đurovića, u režiji Mirka Radonjića dramskog studija „Prazan prostor“ iz Podgorice; „Kučka“ po tekstu Arpada Šilinga i Eve Zabežinski, u režiji Arpada Šilinga Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ s Cetinja; „Persona“ Ingmara Bergmana, u adaptaciji Dragane Tripković, u režiji Stevana Bodrože, nastala u saradnji NVO ATAK, Podgorica, Centra za kulturu „Vojislav Bulatovic Strunjo“, Bijelo Polje i KIC-a „Budo Tomović“, Podgorica. Poseban ciklus ovogodišnjeg festivala činiće predstave za djecu: „Maca Papučarica“ po motivima istoimene priče Ele Peroci, dramatizacija i režija Davor Dragojević, Gradskog pozorišta Podgorica, predviđena za uzrast 3+; „Crvenkapa“ po tekstu Luke Bojovića, produkcija „Teatra mladih“ Podgorica, predviđena za uzrast 5+ i „Kraljević i prosjak“ po motivima romana Mark Tvena, u režiji Zorana Rakočevića u produkciji JU „Nikšićko pozorište“. U okviru muzičkog programa će nastupiti gitarista Danijel Cerović, čiji će nastup ujedno biti i promocija njegovog novog CD-a. Uz to, gitarista Petar Dobričanin, kontrabasista Vasilije Gagović, a o gostovanjima drugih predviđenih muzičara ćemo publiku obavještavati blagovremeno u periodu pred nama.

Ovogodišnji festival je predviđeno da zatvori predstava „Upotreba čoveka“ po romanu Aleksandra Tišme, djelo koje je po prvi put obrađeno kao pozorišni komad u režiji Borisa Liješevića, nastalo u koprodukciji „Grad teatra“, Budva, „East - West Centra“, Sarajevo, „Novog tvrđava teatra“, Čortanovci i „Teatra mladih“, Sarajevo.

“Zelena čoja Montenegra” za narednu godinu

Milena Lubarda-Marojević kazala je da je postojalo veliko interesovanje javnosti koje se ticalo najavljene produkcije i premijere predstave „Zelena čoja Montenegra“.

„S koproducentima iz Gradskog pozorišta u Podgorici i Beogradskog dramskog pozorišta smo se dogovorili i ugovorili da pomjerimo projekt za narednu godinu. On bi krajem ove kalendarske godine, ako se steknu uslovi, počeo da se priprema i bio spreman za naredni, 35. festival Grad teatar“, najavila je ona.

Bonus video: