Danas svatko misli o svom jadu

Ne upadajte u zamku opće umreženosti, kolektivnog glupitisa. Posebno ne iznosite javno svoje ideje, uvjerenja, intimu. Nikoga osim vas koji ste tašti, ne zanima s kim liježete, s čime ustajete

1577 pregleda 0 komentar(a)
"Moje Sutomore”, Foto: Lidija Vukčević
"Moje Sutomore”, Foto: Lidija Vukčević

Ugristi se za jezik - pokajati se za rečeno, ne odmjeriti taktično svoj govor, kazivati neprikladno situaciji, izustiti nešto neprimjereno. Svima se to dogodilo, bar jednom u govorničkom vijeku. Naši političari neprestano griješe i ne misleći o tome da su se ugrizli za jezik. Prag njihove osjetljivosti znatno je viši od sirotinjskog koji ih sluša, trpi i podnosi.

Umreženost - ne upadajte u zamku opće umreženosti, kolektivnog glupitisa. Posebno ne iznosite javno svoje ideje, uvjerenja, intimu. Nikoga osim vas koji ste tašti, ne zanima s kim liježete, s čime ustajete.

Umor - od buke graditeljstva ponajprije. Rastvaram ga glazbom klasičnom, koncertnom i simfonijom radijskom. Ili ptica pjevom što ga dirigiraju orlouhe ili vrane nježnim grlicama, kosovima i vrapcima. Brižno me susjedstvo upozori da sam pretjerala s muklom tišinom u cik zore kuckanjem ili svojim brbljanjem na sav glas. Neki dodaju i gas kad vide da ničim ometena ne mičem se s licina mjesta, balkonskih teferiča.

V

Vježbanje - ni ako ste uvjereni u djelotvornost vježbanja nije od neke veće koristi. Posebno kad ste odviše masni. Kad-tad morat ćete početi s medikamentima.

Virtualno - pojam novije filozofije, od kantijanstva naovamo koji je posve zaposjela informatika i njeni nusprodukti. Sveli su komunikaciju i novac na virtualnost, na nevidljivost, prijateljstvo na hipotetičke neizvjesnosti, mračnu dramu čovjeka na smjeni stoljeća na bezazlenu bajkovitu crnu pričicu. Nepostojeći, klonirani, bez lica i osobnosti, bez smisla za apsktraktno mišljenje i naglašeno profiterski nastrojeni, oni su izravni posljedak hitlerizma: mrze i uništavaju sve ljudsko što je preostalo u nama.

Vlah - svaki gorštak viši od razine mora. Dođe do sjevera i već prepliva Savu u trapericama. Dravu uz Drinu popuši bez zaduške i filtera. Škiju prenese iz domaćeg, radonosnog polja, za marihuanu rasadit’ bude li potrebica za ljekovitu ljevicu nagradit. Inače pogrdni naziv za neplemenita divljaka, Dinarca. S njim prijeđeš granicu a da nisi ni znao.

Vrijeme što liječi - Niti liječi niti zacjeljuje. Otvara vrata nevremenu. Koje pukne kao ljubav ili grom iz vedra neba. Ne puštajte vremenu da radi. Ono je ionako protiv vas. Zaskočite ga, trošeći svaki dan ili časak kao posljednji. Ispijte ga. Naiskap. Do dna. Vi ste ionako supijani od nevremena.

“Nebeski konci”
“Nebeski konci”foto: Lidija Vukčević

Viši smisao - riječi i djela. Nameću nam ga odgojem, skolastičkim i kućnim. Ispunjavaju njime majčinstvo i roditeljstvo, ljubavi i profesije, životne ciljeve i ishode. Ipak mi živimo svoje male živote, zasićene trivijalnostima i dnevnom lošom konačnošću. Bog koji stoji za paravanom smijulji se i trlja ruke, prozebao i jednako odsutan. Dalek nama i svojim nakanama, posebno onima višeg smisla.

Vrline - Ne znam o njima dovoljno, posebno o onima novog vremena. Tako su rijetke: skromnost, poniznost, taktičnost, dobrota, smirenost, odanost etc. Djeluju kao provokacija za uši navikle na zlo i porok. Pokornost nam donosi jaki i čini se neumitni desni vjetar u pleća. Mnoge smo zaboravili iako ih prepoznajemo u skromnoj naravi nekih ljudi. Njihova dobrota i strpljenje rijetki su danas kad svatko misli o svom jadu.

Vacuum - zrakoprazni prostor. Nalikuje staklenom zvonu kojim se poziva na objed ili užinu. Rjeđe uzbunu.

Vijek - ljudski ili povijesni. Počne evolucijskim ili revolucijskim začećem. Ponekad i bezgrešnim. Završi drekom ili sedlom stoljeća. Šaptom jedino Bosna padne. Od šalabahtera ubačenih u uho specijalcima za Bogorodice. Oni su ne samo vidioci, već i slušaoci. Uhoslužitelji onih koje bez dodira ljudskog, prem rođene s 400 milijardi folicula, žele iznijeti vječnost vijeka ljudskoga. U vidu ne bogomajke ni bogosestre ni bogožene, već samoga i čistoga boga: bogomoljca koji optužuje bogomoljke. Nebu hvala i među kršćanima postoje idealisti koji ne vjeruju u dogme već u vjekovanje. Životarenje pod zvijezdama.

Vrana - Vrana kao vran, taman. Nalikuju opaticama iz ženskih samostana. Često idu po dvije u društvu do svog zakukuljenog jata.

Vuk - iz Crvenkapičine kape izašao; primjer krvoločne životinje. U prirodi, najrasprostranjenija životinja. Simbolički: neprijatelj.

Y

Yoga i yoghurt - Kombinacija koja usrećuje; pogrdno poimanje novih filozofa starih istočnjačkih praksi ili filozofema. Svođenje na ovu mantru, priliči kažu: berkyorkcima ili oxforberklijima. No, nama kojima su vladali Otomani, ni joga ni jogurt nisu strani.

Yogi - s komesarom čini nezaobilaznu dijalektičku i dijaboličku dvojinu. U naslovu je slavnog Koestlerova romana. U istoj smo osobi komesari i jogiji, isljednici i bezotporni isljeđivani gandisti.Y - ipsilon, i greque. Sada naziv za neku cestu u Istri. Inače, znak za moju zemlju, njen međunarodni način pisanja, Yougoslavie.

Z

Zatezanje bora - piling, lifting, plastične operacije, sve je to izravni posljedak našeg vremena. Najčešće, bavi se izgledom žena i brine o svakom utoru na tim sve namreškanijim licima. Blažene li Brigitte Bardot, koja nijedan nabor na koži nije izglačala. Zaštitnica životinja, kćerka liječnika. Možda i desničarka svim svojim neupitnim srcem.

Zeleno - prvo ekolozi pa islamisti i islamofobi. Lorkino zeleno odbačeno u ropotarnicu poezije. Zimzelen ili vazdazelen je svijet tek iznad petsto ili tisuću metara nadmorske visine. Za fanatike visina, vjetra ili samo bacače pogleda na razinu mora.

Zeleni čaj - pa i tzv. crni je zelen, bar dok raste. No potreba za pročišćenjem tijela i duha još je našla jednu mantru u zelenom čaju. Te ne kuha se u kipućoj nego u vodi koja je uzavrela na 80 stupnjeva - imate li termometar? - te ne smije se otapati više od tri minute niti popiti više od dvije šalice dnevno, te opasno je uzimati ga dulje vrijeme kao i kadulju koja šteti srcu. I ja sam čajopija zelenih čajeva - kamilice, nane, majčine dušice. Pijem ih da bih utažila žeđ i ljeti i zimi. Za izgubljenim tjelesnim tekućinama. Znojem, ili da prostite suzama.

Bonus video: