Lajbah: Bilo bi fenomenalno svirati na Lovćenu

"Bilo bi fenomenalno, kad bi mogli svirati i u Cetinju, a naročito na Lovćenu. To nam je velika želja", kazali su

3388 pregleda 39 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Članovi kultnog slovenačkog benda "Lajbah", koji važi za jednu od najprovokativnijig grupa sa prostora bivše Jugoslavije, u intervjuu za mulj.net, kazali su da bi bilo fenomenalno svirati na Lovćenu.

Nastali ste u Trbovlju. Pročitao sam negdje da su napuštene fabrike i njihovi zvukovi dijelom zaslužni za vaš izraz muzički. Kako je danas Trbovlje?

Kad je Lajbah bio formiran u Trbovlju fabrike još nisu bile napuštene, a danas jesu, srušene ili napuštene. Na samom početku naš je zvuk oponašao konkretne repetitivne zvukove fabrika i industrijske produkcije, kakvom smo bili okruženi u Trbovlju. Kasnije se naš stil promijenio, ali još uvijek je ostao u domenu logike serijske, industrijske produkcije. Trbovlje se danas digitalizovalo, tu niču firme koje proizvode sofisticirane software za Nasu i Formulu 1. Taj je grad danas postao i jedan od slovenskih centara visokotehnološke hibridne umjetnosti i robotike.

Lajbah prate kontroverze od nastanka. Međutim, promijenilo se dosta sistema i država od vašeg nastanka. Kakve kontroverze vas danas prate?

Ne znamo šta nas prati i ne osećamo se posebno kontroverzno. Mi samo radimo svoj posao, a ako je kontroverzan, onda neka bude.

Obavezno pitanje koje se veže uz vas je Sjeverna Koreja. Kakva je vaša veza sa tom zemljom? Da li ste sada neprijatelji Zapada?

Slovenija naravno nema nikakvih veza sa Sjevernom Korejom, ali postoje sporadične inicijative prijateljstva. Lajbah nije neprijatelj ni Zapada ni Istoka, a ako nas Zapad tako vidi, onda je to njegov problem.

NSK se vezuje takođe za vas? Šta taj kolektiv predstavlja danas?

NSK nije kolektiv; kolektiv je bio između 1984 i 1992, kada je postojao kao neka vrsta raširenog Lajbaha, sastavljenog od više, medijski specijalizovanih, grupa (Laibach, Irwin, Gledališče sester Scipiona Nasice, Rdeči Pilot, Novi kolektivizam, etc.). 1992 NSK je mutirao u državu NSK, koja je danas u oblasti svojih državljana, a njih ima više od 15.000 po cijelome svijetu. Mi smo tu državu pomogli stvoriti, ali se u nju ne miješamo.

Bili ste dosta puta u Crnoj Gori. Nikšić, Podgorica, Budva. Kako ste zadovoljni koncertima?

Veliko nam je zadovoljstvo, da možemo svirati u svakoj državi, pa i u Crnoj Gori. Bilo bi fenomenalno, kad bi mogli svirati i u Cetinju, a naročito na Lovćenu. To nam je velika želja.

Skoro sam slušao Peel sessionse. Vi ste jedini bend koji je imao live kod njega sa ovih prostora. Kakvo je to iskustvo?

Da, kod njega smo imali dva sessiona, snimajući u BBC studijima. Bilo je to tada jako interesantno i uzbudljivo za nas jer pre toga nismo imali sličnog iskustva. Ali smo to i dosta normalno prihvatili.

Šta mislite o muzičkoj sceni Slovenije danas?

Muzička scena u Sloveniji je veoma različita i zanimljiva, u svakom žanru ima kvalitetnih grupa. Ali mi uistinu ne pratimo baš puno muzičku scenu uopšte i ne osjećamo se kao njen deo.

Radili ste covere i remixe od Marša na Drinu do Rammsteina. Kako birate obrade?

Nisu to klasični coveri nego reinterpretacije, a biramo ih konceptualno, zavisi od projekta. Rammstein su nas sami zamolili za remix njihove pesme, koja nam je bila dovoljno interesantna da smo ju još dodatno obradili, inače ne radimo remixova.

Dosta ljudi je zainteresovano za vaš rad, dosta je dokumentaraca snimljeno o vama. Ko vas je najbolje predstavio do sada?

Lajbah je moguće interpretirati na mnogo načina, zato je svaka interpretacija u biti relevantna, ali najviše govori o samome autoru interpretacije, a o Lajbahu prikaže samo djelić onoga što jesmo.

Bonus video: