radi za najpoznatijeg italijanskog izdavača

Pontreli: Dolazim u Herceg Novi, kakva god bila situacija

Pontreli radi za najpoznatijeg italijanskog izdavača Serđo Boneli Editori i to kao autor serijala „Jedno doba jedna priča“, kultnog stripa Dilan Dog

1926 pregleda 0 komentar(a)
Đorđo Pontreli, Foto: Sergio Bonelli
Đorđo Pontreli, Foto: Sergio Bonelli

Bez obzira na opštu situaciju, kakva god da bude, sjajni italijanski crtač Đorđo Pontreli (Giorgio Pontrelli) je još jednom potvrdio sigurni dolazak na 14. Hercegnovski strip festival (HSF) koji će se ove godine održati od 4. do 9. septembra na više lokacija u Herceg Novom.

Pontreli radi za najpoznatijeg italijanskog izdavača Serđo Boneli Editori i to kao autor serijala „Jedno doba jedna priča“, kultnog stripa Dilan Dog, kao i Priče iz sjutrašnjice legendarnog pisca i Dilanovog tvorca, Ticijana Sklavija. Za američkog izdavača DC komiks radi Betmena, za IDW serijal Dži Aj Džou, za Boom Studios crta CBGB.

„Uprkos komplikovanoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa covid-19, pripreme za XIV Hercegnovski strip festival i dalje teku u skladu s mjerama propisanim od strane NKT-a, nadamo se najboljem. Uvođenje novog režima zemalja Evropske unije prema Crnoj Gori iziskivalo je i dodatnu komunikaciju sa specijalnim gostima i, za sada, situacija je pozitivna jer se većina najavljenih specijalnih gostiju izjasnila da će prihvatiti četrnaestodnevni karantin po povratku u svoje zemlje, samo da bi učestvovali na HSF-u.

Poster
Posterfoto: Promo

Od te najave do sada fenomenalni Pontreli je briljirao na čak dvije epizode Dilana Doga, i to u okviru famozne sage nazvane „666“ koja je obuhvatala brojeve od 401 do 406 i koja je u potpunosti izmijenila univerzum svima omiljenog istraživača noćnih mora. Podsjetimo se, Pontreli je rođen 1977. godine. Profesor je na međunarodnoj školi stripa u Rimu i na strip scenu je ušao objavljivanjem u jednom od najvećih magazina svih vremena Hevi Metalu.

Nakon uspješnog debija, postaje jedan od najtraženijih autora i sada, pored već pomenutih angažmana, radi i za italijanske kuće Laki Red, Mondadori, Eura, Lion, Edizioni BD i druge, te u francuskoj za Soleil, Monster Alergi i Edision Narativ. Obreo se i u svijetu filma i televizije, pa je redovni saradnik na dugometražnim filmovima, televizijskim serijalima i tv reklamama za koje radi na vizuelnom identitetu i knjigama snimanja.

Podrška HSF-u stigla je i od legende italijanske strip scene, Enee Riboldija (Enea Riboldi), crtača svih naslovnica serijala Dampyr koji ove godine proslavlja jubilej - dvadeset godina od pojavljivanja na kioscima.

„Riboldi je bio gost iznenađenja na prošlogodišnjem HSF-u kada je, očaran svime što je vidio, obećao da će za ovu godinu uraditi centralni plakat. Rečeno, učinjeno, pa vam ekskluzivno predstavljamo i zvanični plakat ovogodišnjeg Hercegnovskog strip festivala. Nadamo se da će nam dani pred nama donijeti poboljšanje životne situacije u svakom pogledu i priliku da se zajedno radujemo novim crtežima najvećih svjetskih zvijezda, upravo ovdje u Herceg Novom“, zaključuju organizatori jedne od najvažnijih kulturnih manifestacija u našoj zemlji.