Šinejd Morisi laureat

Među osam nominovanih pjesnika iz cijele Evrope kandidat za nagradu je bio i crnogorski pjesnik Balša Brković za knjigu “Crno igralište”

793 pregleda 107 reakcija 0 komentar(a)
Šinejd Morisi, Foto: Belfasttelegraph.co.uk
Šinejd Morisi, Foto: Belfasttelegraph.co.uk

Poznata sjevernoirska pjesnikinja Šinejd Morisi dobitnica je prestižne nagrade “Evropski pjesnik slobode” saopšteno je iz Gdanjska, gdje se ova internacionalna nagrada dodjeljuje.

Morisi je nagrađena za knjigu “Stanje ravnoteže”, a nagrađena je i njena prevoditeljica Magda Hejdel. Šinejd Morisi (1972) jedna je od najznačajnijih savremenih britanskih pjesnikinja, a 2014. je dobila i prestižnu T. S. Eliot Prize.

Među osam nominovanih pjesnika iz cijele Evrope kandidat za nagradu bio je i crnogorski pjesnik Balša Brković za knjigu “Crno igralište” koji je na poljski prevela Agnjeska Šrejer. Preostali kandidati su bili Darko Cvijetić (BiH), Žan Portante (Luksemburg), Zvijad Ratijani (Gruzija), Agne Žagrakalajte (Litvanija), Inga Gaile (Letonija) i Antoanh Kasar (Malta).

Nagrada “Evropski pjesnik slobode” trebalo je da bude dodijeljena 21. marta ove godine, ali je kriza s koronom i zatvaranje granica uslovilo da dodjela prvo bude odložena za 18. jun, a nakon toga je odlučeno da festival u Gdanjsku (u sklopu kojeg se nagrada dodjeljuje) ove godine ne bude održan, a da će ime laureata biti objavljeno do kraja jula.

Riječ je o internacionalnoj poljskoj nagradi koju dodjeljuje grad Gdanjsk u saradnji s Evropskom unijom. Nagrada se dodjeljuje bijenalno.

Nagrada je zanimljiva i zato što ima i prevodilačku dimenziju, odnosno, pored pjesnika, nagradu (i 20 posto novčanog iznosa) dobija i prevodilac na poljski jezik. Novčani iznos nagrade je 100.000 zlota.

Književna nagrada “Evropski pjesnik slobode” u Gdanjsku osnovana je za podršku i promovisanje evropske poezije. Svako izdanje nagrade podrazumijeva pjesnike u užem izboru iz osam evropskih zemalja. Knjige koje prolaze u uži izbor prevode se i objavljuju u Gdanjsku.

O nagradi je odlučio žiri čiji je član bila i nobelovka Olga Tokarčuk, a predsjedavao je Kšištof Ćiževski.

Bonus video: