Uvijek aktuelan i subverzivan Benksi

Izložba radova najpoznatijeg uličnog umjetnika u Beču

367 pregleda 0 komentar(a)
Radovi Benksija, Foto: BETAPHOTO The Art Of Banksy Exhibition
Radovi Benksija, Foto: BETAPHOTO The Art Of Banksy Exhibition

Izložba radova uličnog umjetnika Benksija, među kojima je i čuvena “Djevojčica s balonom”, gostuje u Beču do 3. oktobra, a dio zarade od ulaznica biće dodijeljen ustanovi koja pomaže sirijskim izbjeglicama.

Posjetioci u Beču mogu da vide više od 100 Benksijevih radova, kao što su fotografije, grafiti i video-klipovi, a tri instalacije predstavljene su prvi put. “Njegovi grafiti su duhoviti, antiratni i uvijek subverzivni - prikazuju djevojčicu kako grli bombu ili likove iz Petparačkih priča s bananama u ruci umjesto pištolja”, navodi se u saopštenju.

Jedan od radova
Jedan od radovafoto: BETAPHOTO Manfred SzlezakBETAPHOTO Manfred Szlezak

Najpoznatija slika na izložbi je “Devojčica s balonom”, djelo koje je izazvalo pažnju javnosti kada se, nakon što je za milion funti prodato na aukciji 2018. godine, mehanizam postavljen u samom ramu slike uključio i naočigled kupaca i ljubitelja umjetnosti uništio polovinu slike.

Iako važi za jednog od najskupljih savremenih umjetnika, identitet 40-godišnjeg Britanca iz Bristola nije poznat jer je ispisivanje grafita u javnom prostoru zabranjeno i kažnjivo u mnogim zemljama.

 Instagram Profil @banksy
Instagram Profil @banksyfoto: Instagram Profil @banksy

Turneja Benksijevih radova je započela 2016. godine u Istanbulu, i zatim je nastavljena u Amsterdamu, Parizu, Berlinu, Rijadu, Melburnu, Antverpenu, Bukureštu, Klužu i Budimpešti, a u Beču gostuje od 23. jula.

Bonus video: