Omaž arhitekti Ranku Radoviću

Događaj će se održati danas u 20.30 časova u dvorištu prostora Atrio Concept House, u ulici Miljana Vukova 39 u Podgorici

1951 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poster
Foto: Poster

Crnogorska kinoteka upriličiće omaž Ranku Radoviću, istaknutom crnogorskom arhitekti, profesoru i nekadašnjem ministru urbanizma i ekologije u Vladi Crne Gore, danas u 20.30 časova, u Podgorici, u dvorištu multifunkcionalnog prostora Atrio Concept House, Miljana Vukova 39.

Radović je rođen 18. avgusta 1935. godine u Podgorici. Diplomirao je studije arhitekture u Beogradu, gdje je i magistrirao 1971. godine kod prof. Olivera Minića, a doktorirao je na pariskoj Sorboni 1980. godine kod prof. Bernarda Dorivala, na temu “Kontinuitet ideja i oblika u savremenoj arhitekturi”. Čitav svoj radni vijek proveo je kao univerzitetski profesor arhitekture i urbanizma u zemlji i inostranstvu.

Kao grafičar, crtač i slikar imao je 26 samostalnih izložbi među kojima su najznačajnije u Beogradu, Lisabonu, Helsinkiju, Palermu, Budimpešti, Hagu i Parizu.

Dobitnik je nagrade Oktobarskog salona za grafiku 1987. godine. Bio je član mnogih strukovnih organizacija u zemlji i inostranstvu i dobitnik vrijednih priznanja za svoje stvaralaštvo.

Kinoteka ovaj program organizuje u saradnji s Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Ministarstvom kulture.

Broj mjesta je ograničen, uz poštovanje i primjenu svih propisanih epidemioloških mjera za programe na otvorenom.

Bonus video: