Književna nagrada „Božo Bulatović" pjesniku Branku Banjeviću

Nagradu Banjeviću uručio je predsjednik Vlade Duško Marković

3510 pregleda 37 reakcija 1 komentar(a)
Sa dodjele, Foto: Dragana Šćepanović
Sa dodjele, Foto: Dragana Šćepanović

Ovogodišnja književna nagrada “Božo Bulatović“ uručena je sinoć u Mojkovcu pjesniku, esejisti i književnom kritičaru Branku Banjeviću.

U obrazloženju odluke o nagradi žiri, kojim je presjedavao Bogić Rakočević, napisao je da je Banjević jedan od naših najznačajnijih kulturnih poslenika.

„Banjević je bio predsjednik Matice crnogorske, jedan od urednika čuvene edicije Luča, antologije crnogorske književnosti, za koju je dobio Trinaestojulsku nagradu. Među njegova najznačajnija djela ubrajaju se Glasovi, Napuklo sunce, Gavran hrani Crnu Goru, u kojima se profiliše kao najpostojaniji i prepoznatljiv glas u savremenoj crnogorskoj poeziji. Njegova predanost u razumijevanju tradicije i njegova spremnost da, u svome pjesništvu, nasljeđe koristi na novi način, čini ga glasom koji doprinosi vrijednosti i značaju savremenog crnogorskog pjesništva“- kazao je između ostalog Rakočević.

Nagradu Banjeviću uručio je predsjednik Vlade Duško Marković. Prema njegovim riječima nagrada koja nosi ime Boža Bulatovića, deceniju nakon ustanovljenja u Mojkovcu, nosi višestruku poruku.

„Ona je, s jedne strane pohvala stvaraocu i njegovom djelu, ali i dokaz da stvaralaštvo, naročiti književno, i dalje živi i dalje plijeni mnoge generacije...Crna Gora je zemlja ljudi od duha i duhovnosti i od mudre riječi. Od svetoga Petra Cetinjskog , Njegoša do Lalića i Đilasa . Crnogorski narod prkosnog i ponosnog duha, koji je krijepio uzeletima i stvaranjem, pa onda ga i pretapao u umjetnost... Sa druge strane ova nagrada jeste i priznanje jednoj epohi , pregalaštuvu hrabrosti i posvećenosti...“- kazao je Marković.

Sa dodjele
Sa dodjelefoto: Dragana Šćepanović

Dobitnik ovogodišnje nagrade podsjetio je na svoje prijateljstvo sa Božom Bulatovićem, sa kojim ga je, kako je rekao, vezivala i „borba za novu literaturu, novu peotsku tradiciju u Crnoj Gorii“.

„Bila je to i borba za za prevazilaženje provincijalizacije Crne Gore, kojoj je bila izložena preko 150 godina. Bila je izložena i tuđem interesu, koji je ukinuo njene vrijednosti u ubacio tuđe vrijednosti kao naše sopstvene, ukidajući Crnogorcima i pamćenje i tradiciju i budućnost...Tom stanju Crne Gore literatura se između dva rata odupirala, to odupiranje i konačno oslobođenje izborila je naša oslobodilačka antifašistička borba. Borbu su poslije oslobođenja nastavile nova generacija, kojoj je pripadao i Božo Bulatović On je bio među onima koji su stvarali novu poetsku crnogorsku tradiciju …“ kazao je Banjević.

Bonus video: