smotra stripa

HSF okuplja vrhunske umjetnike

Hercegnovski strip festival od 4. do 9. septembra ovog ljeta je jedina destinacija za zvijezde i ljubitelje stripa iz regiona

2205 pregleda 0 komentar(a)
William Simpson, Foto: HSF
William Simpson, Foto: HSF

Konačna lista gostiju ovogodišnjeg 14. izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF) koje se održava od 4. do 9. septembra, iako je smanjena zbog stroge pandemijske politike zemalja Evropske unije prema Crnoj Gori, uključuje neka od apsolutno najvećih svjetskih imena devete umjetnosti, poručuje Nebojša Mandić, organizator festivala.

“Prvi među jednakima je spektakularni Glen Fabri, dobitnik nagrade Ajzner! Glen stiže u pratnji Karen Holovej, takođe strip umjetnice koja radi za najpoznatiju britansku izdavačku kuću, 2000AD. Glen je prihvatio da dođe na festival bez obzira što ga po povratku u Veliku Britaniju čeka obavezan karantin od 14 dana. Učinio nam je time veliku čast. On je jedan od najtalentovanijih i najpoznatijih crtača svih vremena i u isto vrijeme svojevrsna rok zvijezda devete umjetnosti, čovjek koji živi po svojim pravilima, i koji je u HSF-u prepoznao festival koji je vrijedno posjetiti“, ističe se u saopštenju. Na Festivalu će se naći i Esad Ribić, jedan od najvećih crtača američkog giganta MARVEL, te ruski majstor Artiom Trahanov angažovan za američkog izdavača IMAGE, ali i nezaobilazni Ambasador Hercegnovskog strip festivala, legendarni William Simpson.

Nakon otkazivanja najvećeg broja smotri stripa u regionu ove godine, te odlaganja ili online održavanja ostalih, HSF je ostao jedina destinacija za zvijezde i ljubitelje stripa iz regiona ovog ljeta. Crtačku ekipu popuniće neki od najvećih evropskih umjetnika koji su na HSF-u već imali statuse specijalnih gostiju. Tu su Mirko Čolak, koji odnedavno radi na fantastičnom stripu s Todom MekFarlanom, možda i namoćnijim imenom u svijetu stripa danas, zatim Milorad Vicanović Maza, Štef Bartolić, Krešimir Biuk, Tihomir Tikulin, Iztok Sitar, Filip Andronik, Milan Mišić, Ana Omi.

„Potrudićemo se da publika u Herceg Novom ni na trenutak ne osjeti da je ova godina drugačija od ostalih, da je budžet samo deseti dio prethodnih izdanja i da je broj specijalnih gostiju manji. Crtanje, izložbe, prezentacije, berza stripa, muzički programi i sve ono što prati festival dešavaće se tokom šest septembarskih dana i ove godine u našem gradu, na najljepšim lokacijama, i svi će moći da uživaju u veselim likovima devete umjetnosti. Okolnosti su doprinijele da će Crnogorska scena biti izuzetno jako zastupljena na HSF-u, s obzirom da ćemo predstaviti prvu reviju autorskog stripa na prostoru države, urednika Simona Vučkovića koji ujedno obilježava i 25 godina rada na stripu. Izložbe i predstavljanja će imati autori Andrija Vujošević i Miodrag Spasojević, predavanje Luka Rakojević, a posebnu pažnju posvetićemo fantastičnoj izložbi Luke Cakića i novom projektu Nikole Ćurčina koji naprosto oduzima dah“, navode organizatori.

Muzički programi su i ove godine na visokom nivou, kao i festivalske majice i posteri koje su mnogi specijalni gosti uradili bez obzira na nemogućnost dolaska. Berza stripa će biti čak i jača nego prethodnih godina jer će pored redovne ponude striparnice Mr.No iz Podgorice, ljubitelji stripa svakodnevno moći da kupe i izdanja izdavačkih kuća Komiko, Besna Kobila, Makondo i Phoenix Press!

“Kada se podvuče crta, ono što HSF naziva svojim skromnim izdanjem u najtežoj godini, za mnoge smotre stripa u regionu ostaje još nedosanjan san. Lista gostiju je fenomenalna, i uz neka moguća iznenađenja koja su u slučaju HSF neizbježna, biće ovo još jedna sjajna manifestacija posvećena devetoj umjetnosti. Ljestvica je dignuta visoko, a najveću zahvalnost dugujemo prijateljima i sponzorima HSF-a koji su pružili ogromnu podršku i u ovoj godini kada Festival ne može da računa na pokroviteljstva iz javnih fondova”, ponosno zaključuju organizatori.

Preporučujemo za Vas