izložba u petrovcu

„Getsemanski vrt“ Vladimira Iličkovića

Izložba će biti otvorena večeras u Petrovcu u 20 časova

1768 pregleda 0 komentar(a)
Iličkovićev rad "Maslina", Foto: Privatna arhiva
Iličkovićev rad "Maslina", Foto: Privatna arhiva

Izložba „Getsemanski vrt“ umjetnika Vladimira Vlada Iličkovića biće svečano otvorena danas u prostoru Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu, u 20 časova. Kustoskinja izložbe, koju organizuje JU Muzeji i galerije Budve je mr Jasmina Lazović, a autor postavke je mr Dragan Brile Mijač. Izložbu će otvoriti novinar i publicista Željko Milović, a posjetiocima je dostupna do 30. septembra.

„U susretu sa crtežima Vladimira Iličkovića nameće se jedna misao, a to je da Iličković pokušava kroz stablo masline da oslika istorijski treptaj civilizacije, beskrajne mijene čovjeka, od njegovog postanka do danas. Maslina kao simbol snage, besmrtnosti ali i plodnosti, maslina kao simbol mira i vjere, strpljenja i izdržljivosti - budi u Iličkoviću impuls koji ga tjera da iznova istražuje brojne kvrge i zavoje na maslinovom stablu, pronalazeći isto takve ožiljke i u čovjeku. Stoga nije ni čudno što se nakon pažljivog zagledanja njegovih crteža stiče utisak da je na platnu združio ili objedinio i maslinu i čovjeka”, dio je teksta iz kataloga koji potpisuje novinar i publicista Jovan Nikitović.

foto: Privatna arhiva

Iličković je rođen 1955. godine u Baru. Završio je Višu pedagošku akademiju u Nikšiću 1978. godine. Živi i stvara u Starom Baru. Ovo mu je deveta samostalna izložba, a na kolektivnim izložbama je izlagao više puta.

Preporučujemo za Vas