Promocija knjige o Josipu Sladeu

Na promociji, u okviru manifestacije „Septembarski dani“ i „Nikšićke kulturne scene“, a u organizaciji Opštine Nikšić i Narodnog muzeja Crne Gore, govoriće istoričari umjetnosti, dr Anastazija Miranović i dr Aleksandar Čilikov, glavni gradski arhitekta Opštine Nikšić, Nebojša Adžić, i autor, dok je moderator večeri Kristina Radović, istoričarka umjetnosti

1444 pregleda 2 komentar(a)
Josip Slade
Josip Slade

Monografija „Arhitekt Josip Slade Šilović: Graditeljska djela u Knjaževini Crnoj Gori 1877-1900“, autora arhitekte Slobodana Mitrovića biće promovisana večeras u sali Nikšićkog pozorišta, u 19 časova.

Na promociji, u okviru manifestacije „Septembarski dani“ i „Nikšićke kulturne scene“, a u organizaciji Opštine Nikšić i Narodnog muzeja Crne Gore, govoriće istoričari umjetnosti, dr Anastazija Miranović i dr Aleksandar Čilikov, glavni gradski arhitekta Opštine Nikšić, Nebojša Adžić, i autor, dok je moderator večeri Kristina Radović, istoričarka umjetnosti.

Šilović je, kako je zapisao autor monografije, imao pionirsku ulogu u izgradnji saobraćaja, infrastrukturnih kopnenih i morskih utvrđenja, arhitektonskih zdanja, palata, crkava, pozorišta i urbanog planiranja, ali nije bio predmet naučnog izučavanja, ni u Crnoj Gori, ni u Hrvatskoj.

U 13 poglavlja Mitrović je obradio ličnost Josipa Slade od studentskih dana do zrelih godina sa početnim iskustvima u Dalmaciji, dok je u deset poglavlja Sladina graditeljska djelanost, koju je projektovao ili realizovao za deset godina njegovog boravka u Crnoj Gori.

„Kroz ovu monografiju, stručna i kulturna javnost u Crnoj Gori i Hrvatskoj se prvi put susrijeće na cjelovit način sa protagonistom urbanog razvoja moderne Crne Gore“, zapisao je Mitrović koji je knjigu objavio nakon višegodišnjeg dokumentacionog istraživanja.

Sjutra će na platou ispred Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 18 časova biti održana izložba fotografija „Putevima maršala“, koju organizuju NVO „Pro Futuro“ i Opština Nikšić. Na izložbi će biti predstavljene fotografije najreprezentativnijih spomenika iz NOB-a.

Promocija časopisa “Ženski glas”, u organizaciji JU Narodna biblioteka “Njegoš, biće održana 24. septembra. Na promociji će govoriti inicijatorka i predsjednica programskog odbora časopisa Aet Salh. Akordov dječiji teatar 29.septembra izvešće predstavu “Liliputanska svadba”.

Bonus video: