Ana Babić dobitnica nagrade „Spasoje Pajo Blagojević”

Iako su jubilarni 50. književni susreti „Pjesnička riječ na izvoru Pive“ odloženi zbog kovida-19, žiri je odlučio da proglasi pobjednika konkursa

3725 pregleda 1084 reakcija 1 komentar(a)
Ana Babić, Foto: Privatna arhiva
Ana Babić, Foto: Privatna arhiva

Mlada pjesnikinja iz Kruševca Ana Babić, dobitnica je ovogodišnje nagrade “Spasoje Pajo Blagojević” koju dodjeljuje plužinski Centar za kulturu.

Tako je odlučio žiri u sastavu Radomir Uljarević, Milica Kralj i Milica Bakrač. Pravo učešća imali su pjesnici do 27 godina sa prostora bivše Jugoslavije koji imaju neobjavljene zbirke.

Iako su jubilarni 50. književni susreti „Pjesnička riječ na izvoru Pive“ odloženi zbog kovida-19, žiri je odlučio da proglasi pobjednika konkursa.

„Riječ je o potpuno zrelom književnom ostvarenju u kom variraju pjesme pisane slobodnim stihom, kao i one pisane strogim katrenskim formama. Rukopis obiluje različitim temama i motivima počev od današnjice ispunjene ljubavlju, koja je katkad opjevana elegično, zagim religije, gdje dominira molitveni ton sveukupnog života običnog čovjeka, koji teži preporodu ka boljem. Čini se da je rukopis stvaran rukom ozbiljnog, obrazovanog i talentovanog mladog čovjeka“, stoji u obrazloženju žirija. Na konkurs je prispjelo 15 rukopisa autora, kako iz Crne Gore, tako i iz regiona.

„Autor ove zbirke pjesama, potpisan šifrom ‘Zlatokosa’, hrabro ulazi u svijet književnosti sa molbama, molitvama, težnjama, stremljenjima i željama da okruženje koje stvara učini bolljim, čovječnijim, vedrijim, slobodnijim. Ova pjesnička ruka spremna je, simbolično, i surove zvijeri današnjice da nahrani milošću, kako bi ih pripitomila, spremna je da čeka, da ne gubi nadu i vjeru da će do dobro ipak doći“, istakao je tročlani žiri.

Centar za kulturu Plužine snosiće troškove štampanja nagrađenog rukopisa „Čekanje“ Ane Babić, a učestvovaće i na 51. pjesničkim susretima „Pjesnička riječ na izvoru Pive“.

Mlada poetesa je studentkinja matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, a prvu pjesmu je napisala kada je bila u sedmom razredu i za koju je dobila drugu nagradu na konkursu „Ljubav i vino”. Od tada, Ana tka stihove, učestvuje na raznim takmičenjima i manifestacijama, osvaja nagrade.

„Od malena, kada se pojavila istinska ljubav za pisanom riječi, vodila sam se rečenicom ‘Ako staviš svoj život u stihove, bićeš bliži istini, bliži životu’. Pokušavajući da otkrijem nevidljive niti koje nas spajaju i drže u životu, stih za stihom nastajao je. Naravno, svaka nagrada koju sam dobila za svoja osjećanja u vidu pjesama, jako mi je draga. Ova mi je posebna, da sam među pjesnicima iz bivših jugoslovenskih republika izdvojena kao najbolja i da ću na taj način podijeliti stih ljubavi čitavom svijetu. Ovo priznanje mi daje novu snagu da nastavim i budem bolja. Da nadmašim i pobedim sebe samu“, kazala je Ana za „Vijesti“.

Nagradu “Radule Željko Damjanović”, koja se dodjeljuje mladim poetama, učenicima osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore, dobila je šesnaestogodišnja pjesnikinja iz Nikšića, Aleksandra Papović. Tako je odlučio žiri u sastavu Ranko Mićanović, Radomir Uljarević i Mirko Damjanović.

Aleksandra je učenica drugog razreda Gimnazije i članica je Književnog kluba „Poenta poetika“, a sa stihom se druži od malena.

“Ogromna je čast biti dio ovog konkursa i svega onoga što on sa sobom nosi. Ova nagrada je možda za mene i najznačajnija, s obzirom na to da sam se tek prije pola godine odvažila da prikažem svoju poeziju na konkursima i raznim drugim književnim manifestacijama“, kazala je Aleksandra za „Vijesti“.

Aleksandra Papović
Aleksandra Papovićfoto: Privatna arhiva

Objašnjava da je na konkursu poslala tri pjesme pod rukopisom “Lole” koje su joj donijele sve ono što trenutno ne može da smjesti u okvire riječi.

Nagrada će joj, kako je rekla, biti početak jedne priče „smještene u stihove i podstrek za sve dalje snove koje se bude trudila da ostvari“.

„Ovo je svakako bio jedan od onih koji su se, prije svega godinu dana, činili nemogućim“, zaključila je ona.

Bonus video: