Zašto je propao DPS...

U najkritičnijem trenutku - dijete Fićko bavilo se opremanjem svoje kancelarije kancelarijskim namještajem - ubijeđeno da je pobjeda DPS na izborima sasvim izvjesna. Umjesto da je...

22620 pregleda 14 komentar(a)
Filip Aleksić, glavni podgorički arhitekt, Foto: Podgorica.me
Filip Aleksić, glavni podgorički arhitekt, Foto: Podgorica.me

A što se tiče tzv. kružne saobraćajnice - koja odnedavno krasi mjesto gdje se ukrštaju ulice Blaža Jovanovića (Blok V) i Meše Selimovića (između Bloka V i Bloka VI) u Podgorici - o tome bi se moglo naširoko i nadugačko - baš naširoko i baš nadugačko, vjerujte mi - ali hajde da se ipak fokusiramo na suštinu.

Suština je da me od 3. avgusta - kada je na oficijelnoj Internet stranici Glavnog grada (podgorica.me) objavljena vijest da je počela izgradnja pomenute kružne saobraćajnice - pa do unazad mjesec dana, otprilike, kada su radovi uspješno i prije roka okončani (rok je bio novembar tekuće godine) - svakoga jutra budila tzv. građevinska mehanizacija, a ne veseli pjev sićanih slavuja, niti žuborenje bistrog potoka. Svakoga jutra, u osvit zore - uključujući i dane vikenda, naravno - budila su me dva bagera: jedan sa priključnim pneumatskim čekićem (pikamerom) i drugi - kašikar - koji je bacao u kiper izlomljene komade asfalnog sloja i betonskih trotoara.

I baš zato, negdje sredinom avgusta, u očaju, uzeh da šamaram uzduž i poprijeko po pogorica.me, sve u nadi da ću iskopati dokumente iz kojih bih se tačno i precizno informisao o svemu - polazeći od pretpostavke da je početku izgradnje prethodila nekakva odluka, a odmah zatim i tzv. otvoreni postupak javne nabavke - i sve redom, do tzv. ugovora o građenju - i eventualne potvrde ugovora, odnosno davanja saglasnosti na ugovor od strane Skupštine Glavnoga grada Podgorice (zamalo napisah Podgoričke skupštine).

Pa kaže: Javne nabavke - Akta/ Javni pozivi/ Odluke/ Ugovori/ Izvještaji - Javne nabavke. Hajde, rekoh da prošamaramo malo te Odluke. Pa kaže: Odluke za shoping/ Odluke za tender/ Obavještenje o ishodu postupka nabavke male vrijednosti/ Obavještenje o ishodu postupka hitne nabavke/ Obavještenje o ishodu postupka jednostavne nabavke. Hajde, rekoh, da prošamaramo malo te Odluke za tender - učinje mi se da je to najlogičniji korak - i otvoriše mi se odluke: Godina, veli, 2020, zaključno sa Godinom 2015. Pa imamo: Godina 2020/ Odluka za tender br. 01 - zaključno sa Odlukom za tender br. 40 - uz napomenu da se Odluka za tender br. 42 nalazi odmah iza Odluke za tender br. 32, a ispred Odluke za tender br. 39.

Panonski mornar Balašević bi rekao “previše jave, a premalo sna”. Bilo bi mi draže - a i vama bi bilo draže, ne sumnjam - da vam svake subote interpretiram po jednu od najljepših pjesama ispjevanih u Čast prečiste djevice Arhitekture, majke naše - slava joj i milost. Nešto na varijantu: Najljepše kuće Crne Gore i svijeta. Ali ako uzmemo u obzir činjenicu da smo mi - i mi kao ovdašnja stuka i mi kao ovdašnje društvo, u cjelini - daleko i predaleko od lijepih pjesama - onda mi savjest ipak nalaže da se bavim sistemom, ne bih li i javnosti i ljudima koji će uskoro, nadajmo se, preuzeti poluge sistema - ukazao na nužnost ispravljanja sistemskih manjkavosti i nepravilnosti, a u ime stvaranja istinskih preduslova za pomenute, divne pjesmice...

Ili, šti bi rekli Boney M: Now how shall we sing the Lord’s song in a strange land?

OK, imamo Odluku za tender br. 35 - Partija 13 (od 22. jula 2020. godine), molim vas, pa kaže: “... u postupku odlučivanja o izboru najpovoljnije ponude po tenderskoj dokumentaciji broj: 35/20 od 22. juna 2020. godine za nabavku robe - kancelarijskog namještaja za potrebe organizacionih jedinica Glavnog grada po partijama: Partija 13: nabavka kancelarijskog namještaja za potrebe glavnog gradskog arhitekte, na prijedlog komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda, donosi/ Odluku/ o obustavljanju postupka javne nabavke” - i još veli, “iz razloga što nije dostavljena nijedna ponuda”.

Zaboravih, u tom trenutku, na sve moje muke - jer se ništa, priznaćete, ne može mjeriti sa poraznom činjenicom da ama baš niko u državi CG - slava joj i milost - nije našao za shodno da ponudom odgovori na Fićkove prohtjeve. Ako znamo da dijete Fićko vrši dužnost GGA skoro pa dvije godine, onda nema druge nego da se i kao struka i kao pojedinici - ozbiljno počešemo po glavi. Te ja trči, brže bolje, na Internet stranicu Ministarstva finansija/ Direktorata za politiku javnih nabavki (ujn.gov.me) - gdje ustanovih da se tenderska dokumentacija, najvjerovatnije, nabacuje onim redom kojim se i donose odluke (rješenja) - uz opasku da se - kada je, konkretno, riječ o tenderima iza kojih stoji GGPG - brojevi tenderske dokumentacije ne unose - što, unekoliko, otežava potragu. Ipak iskopah, uz natčovječanske napore, unos od 29. jula tekuće godine, naslovljen: Glavni grad Podgorica/ Tenderska dokumentacija/ Kancelarijski namještaj za potrebe organizacionih jedinica GGPG po partijama. Tu se informisah da je “procijenjena vrijednost javne nabavke u eurima sa uračunatim PDV-om: 43.750,00” - što i nije neka urnebesna svota - uz ogradu da je, iz ove perspektive, 22. juna tekuće godine bilo prečih poslova od akvizicije namještaja (Snap snap, grin grin, wink wink, nudge nudge, say no more).

Pa kaže: Partija 13. Nabavka kancelarijskog namještaja za potrebe Glavnog gradskog arhitekte - pomenutog Fićka - 1.100 eura. Poređenja radi, imamo Partiju 9. Nabavka kancelarijskog namještaja za potrebe Sekretarijata za saobraćaj - 10.000 eura. Ili Partiju 10. Nabavka kancelarijskog namještaja za potrebe JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih suptanci - 850 eura, tako da je, rekao bih, Fićkovih 1.100 eura razumna svotica.

Nije mi bilo teško da otvorim konkretnu tendersku dokumentaciju, gdje iskopah i “tehničke karakteristike ili specifikacije predmeta javne nabavke” - Partija 13. (dijete Fićko) - i obavijestih se da je dijete prelistalo katalog IKEA i naložilo da mu tata Dombi kupi, redom: kancelarijski sto, dva komada - nogari (jarčevi) “Finnvard” ili slični (IKEA u Beogradu - 4.000 din. kom, četiri kom. = 16.000 din.) i ploča od furnirane iverice bijele boje debljine 5 cm (opa!); fiokar sa šest fioka “Alex” ili sličan, jedan kom. (IKEA BG - 9.999 din.); sto “Alex”, dva kom. (IKEA BG - 16.999 din. kom, dva kom. = 33.998); police Fjällbo, dva komada (IKEA BG - 12.999 din. kom, dva kom. = 25.998) - što je, sve zajedno, 85.995 dindži, ili 750 eura (115 dindži/euro) + dvije te dvije ploče za sto, dimenzija 180X90, koje ne bi smjele da budu preko 150 eura, obje = 900 eura. I još 200 eura čovjeku da prebaci robu iz BG u PG - taman 1.100 eura...

Sumnjam da će neko (nekad) dati suvisao odgovor na pitanje: zašto je propao rock’n’roll? - ili na pitanje: zašto se raspala Jugoslavija - ali je zato više nego očigledno zašto je propao DPS na potonjim izborima. Pa zato što se - u najkritičnijem trenutku - dijete Fićko bavilo opremanjem svoje kancelarije kancelarijskim namještajem - ubijeđeno da je pobjeda DPS na izborima sasvim izvjesna. Umjesto da je...

Lako je danas biti pametan...

Ispucah...

Nastavak u narednom, ili u nekom od narednih brojeva.

Bonus video: