Studenti Fakulteta likovnih umjetnosti izrazili neslaganje sa stereotipima koji su prisutni u Crnoj Gori

„Vidim da su se najviše fokusirali na selektivne abortuse, na neželjene, na tradicionalne stereotipe koje nažalost odlikuje naše društvo toliko godina. Dobro je jer su pogodili temu i na jedan interesantan način izrazili svoje neslaganje sa svim stereotipima koji vladaju Crnom Gorom,“ kazala je Raičević

4444 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe  „Umjetnost je ženskog roda“, Foto: PR Centar
Sa izložbe „Umjetnost je ženskog roda“, Foto: PR Centar

Studenti i studentkinje Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, kroz različite umjetničke forme, skrenuli su pažnju na položaj žena, neravnopravnost žena i muškaraca i na interesantan način izrazili svoje neslaganje sa svim stereotipima koji vladaju Crnom Gorom.

Njihovi radovi predstavljeni su danas u okviru izložbe „Umjetnost je ženskog roda“ koju je organizovala NVO Sigurna ženska kuća (SŽK) u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti sa Cetinja.

Predsjednica NVO SŽK Ljiljana Raičević kazala je da je posebno raduje što su mladi umjetnici i umjetnice prepoznali značaj ove teme, te dali svoj doprinos prevazilaženju rodnih sterotipa u Crnoj Gori.

„Vidim da su se najviše fokusirali na selektivne abortuse, na neželjene, na tradicionalne stereotipe koje nažalost odlikuje naše društvo toliko godina. Dobro je jer su pogodili temu i na jedan interesantan način izrazili svoje neslaganje sa svim stereotipima koji vladaju Crnom Gorom,“ kazala je Raičević na otvaranju izložbe.

Prodekan za nastavu Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gora Zdravko Delibašić istakao je da je ponosan na svoje studente i to, kako kaže, ne samo zbog njihovog umjetničkog rada, već i želje da doprinesu temi o kojoj se i dalje nedovoljno govori.

„Ono čime sam posebno impresioniran je način na koji su studenti zapravo tumačili ovu problematiku. I ono što je uz ovo njihovo dostignuće koje su predložili njihove stavove koje su izrazili putem svojih djela je veoma zanimljivo tumačiti. Tako da osim ovih izložbenih radova u podnožju ćete vidjeti sinopsise koji ukazuju na način istraživanja kojim su se oni bavili,“ kazao je Delibašić.

On je kazao da je u projektu učestvovalo dvadeset sudenata koji su odabrani u selekcionom procesu.

„Konačan ishod izložbe se manifestuje u obimu koji imamo od skulpture, instalacije, crteža, fotografije, slike što cjelokupnoj postavci daje multimedijalnu i multidsciplinarnu dimenziju,“ objasnio je Delibašić.

Studentkinja treće godine Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju Milena Mandić kaže da je ova izložba kao i njen koncept važna ne samo za njih kao umjetnike, već za cijelo društvo.

„U toku istraživanja za ovu izložbu saznala sam dosta činjenica u vezi sa selektivnim abortusima i informisala se u vezi sa tim. Zato mislim da je važno da građani putem naših radova mogu ne samo da osjete naš doživljaj u vezi sa tom temom nego i da se informišu o ovoj temi, da ih natjera da razmisle o tome, jer ni ja prije ovog projekta nisam bila svjesna činjenice da se selektivni abortusi u tolikoj mjeri dešavaju u našoj zemlji,“ kazala je Milena.

Zvezdana Radulović iz Sigurne ženske kuće pozvala je građane da do 27. oktobra posjete izložbu u Delti, i najavila je da će nakon toga radovi biti predstavljeni u još četiri crnogorska grada.

„U planu su izložbe u Kotoru, Nikšiću, Cetinju i Bijelom Polju. Nakon toga na Cetinju će biti organizovana dodjela nagrada za tri najbolja djela. Potom nas čeka još jedan zanimljiva aktivnost, a to je iscrtavanje murala,“ kazala je Radulović.

Sigurna ženska kuća sprovodi projekat "Umjetnost je ženskog roda", uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Cilj projekta je doprinijeti eliminaciji rodnih stereotipa kod grđana/ki putem umjetničkih formi, koje će ujedno biti i početak oblikovanja kulture u Crnoj Gori koja ruši patrijarhalnu ideologiju i neravnomjeran položaj žena.

Bonus video: