Premijera “Aleje zaslužnih građana”

Nova predstava KC "Homer" iz Podgorice biće izvedena sjutra u Podgorici, u sali Dodest, u 19 časova

1790 pregleda 0 komentar(a)
“Aleja zaslužnih građana”, Foto: Privatna arhiva
“Aleja zaslužnih građana”, Foto: Privatna arhiva

Premijera predstave “Aleja zaslužnih građana” koju postavlja Kulturni centar “Homer” iz Podgorice, u okviru svog dramskog studija, biće odigrana sjutra u Podgorici, u sali Dodest Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 19 časova. Reprizno igranje najavljeno je za dan kasnije - petak u 19 časova, takođe u sali Dodest.

Ovo je najnovija, a osma po redu predstava “Aleja zaslužnih građana”, u režiji crnogorskog pozorišnog reditelja Zorana Rakočevića. U komadu igraju tri glumca oštećenog vida i jedan gostujući glumac: Tijana Janković, Miloš Spaić, Božidar Denda i Đorđije Tatić, a muziku za predstavu radili su Blažo Šaranović (izvođač) i Anđela Bugarin, navodi se u saopštenju Kulturnog centra.

“Predstava je urađena na osnovu dramskog teksta Muze Pavlove, koji je adaptirao reditelj Zoran Rakočević. Muza Pavlova u svojim tekstovima govori o otuđenosti savremenog čovjeka kojeg moderni način života svakodnevno vodi u brojne komične i nelogične situacije”, najavljuju iz KC Homer.

Oni otkrivaju i šta to publika koja pogleda ovaj pozorišni komad može očekivati.

“U prvoj sceni mladi čovjek koji se ženi dolazi za potvrdu da nije idiot, jer je to uslov da stane pred matičara. Zatim, u drugoj sceni djevojka Nina Petrović želi da se uda za Viktora, ali da bi to uradila prethodno mora da provjeri nije li njen vjerenik zapravo robot. U trećoj sceni dva stara prijatelja raspravljaju o tome kada je izgrađen auto-put u Crnoj Gori”, navodi se u opisu komada.

Oni ističu da je ova, nova predstava dokaz da umjetnost, u ovom slučaju pozorišna, pronalazi svoje mjesto i opstaje uprkos opasnostima kao što je epidemija koronavirusa. Podsjećaju i da će predstava biti izvedena uz poštovanje svih propisanih mjera u borbi protiv virusa korona.

Kulturni centar „Homer“ osnovan je u avgustu 2011. godine. Okuplja profesionalne i umjetnike amatere, a u sklopu svog rada zalaže se za punu afirmaciju njihovog stvaralačkog potencijala kroz aktivnosti koje razvija.

Ciljna grupa su lica oštećenog vida u Crnoj Gori, kao i njihove porodice sa željom da se svima omogući učestvovanje u kulturnim dešavanjima, te i da se podstakne veći fokus javnog mnjenja na sposobnosti osoba sa invaliditetom, a ne samo na njihov invaliditet, piše u opisu organizacije.

“Homerova dramska sekcija novom predstavom dala je skroman, ali izuzetno važan doprinos crnogorskoj kulturi”, zaključuju oni.

Bonus video: