Teritorija kulture u Narodnom muzeju Crne Gore

Poziv za masterklas na Cetinju koji se sprovodi u okviru regionalnog programa „Dijalog za budućnost“

949 pregleda 0 komentar(a)

Masterklas “Teritorija kulture: Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?“ biće održan od 27. do 29. oktobra od 10 do 13 časova, a u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ koji se realizuje kao prateći program 30. Memorijala Nadežde Petrović i u kojem učestvuju Narodni muzej Crne Gore, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i galerija „Nadežde Petrović“ u Čačku, u saradnji sa teoretičarima, kustosima, umjetnicima, stručnim predavačima iz regiona.

Program je namijenjen mladim umjetnicima i umjetnicama, budućim kritičarima i kritičarkama, studentima i studentkinjama kao i mladima koji rade u medijima koji se bave kulturom. Svi akreditovani učesnici će uživo i putem Zoom aplikacije slušati izlaganja i razgovarati sa značajnim predavačima na nekoliko različitih tema.

Poziv za prijave otvoren je do 25. oktobra, a one treba da sadrže ime i prezime potencijalnog učesnika, kontakt telefon i kratku biografiju i šalju se na mejl nmcg@t-com.me.

Masterklas će se održati u izlagačkom prostoru Crnogorske galerije umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju uz poštovanje svih epidemioloških preporuka i mjera. Učesnici će dobiti sertifikat o učestvovanju, po završetku.

Program sprovode UNDP, UNICEF i UNESKO, a finansira ga Fond Ujedinjenih nacija za izgradnju mira (UN PBF).

Neke od tema koje će biti pokrenute su: koliko su muzeji autonomna ili eksteritorijlna mjesta posebna teritorija kulture - iz pozicije institucionalnih kustoskih praksi, zatim - nezavisni, satelit programi, alternativne teritorije kulture i nezavisne incijative kao supstitucija institucionalnog izlagačkog prostora, umjetničke prakse kao modeli kulturne aproprijacije, mapiranje umjetničkih praksi i novih prostora kulture iz pozicije umjetnika.

Bonus video: