Izložba Milene Mijović Durutović večeras u Podgorici

Izložbu će otvoriti kustoskinja JU Muzeji i galerije Podgorice mr Maša Vlaović koja potpisuje i uvodni tekst kataloga

2239 pregleda 0 komentar(a)
Milena Mijović Durutović, Foto: Savo Prelević
Milena Mijović Durutović, Foto: Savo Prelević

Izložba djela akademske slikarke Milene Mijović Durutović pod nazivom “#kosmickiritmovi2020” biće otvorena danas u 19 časova u Podgorici, u Modernoj galeriji JU Muzeji i galerije Podgorica.

Sami naziv izložbe ukazuje da postavka predstavlja nastavak prethodnog istoimenog ciklusa umjetnice kojim se prošle godine predstavila u podgoričkoj galeriji “Pizana”. Ona za “Vijesti” ističe da samim nazivom izložbe u kojem koristi hešteg (#) upućuje da je planirano da postavka bude predstavljena i putem društvenih mreža. Tako će publika moći da prati otvaranje izložbe uživo putem Jutjub kanala i Fejsbuk stranice Muzeji i galerije Podgorice @muzejigalerijepg #citymuseum.pg, kao i na profilu autorke - @Milena MD. Otvaranje će biti upriličeno uz poštovanje svih aktuelnih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Izložbu će otvoriti kustoskinja JU Muzeji i galerije Podgorice mr Maša Vlaović koja potpisuje i uvodni tekst kataloga.

Jedan od radova Mijović Durutović
Jedan od radova Mijović Durutović foto: Duško Miljanić

“Umjetnica svojim radovima želi da se otrgne od ustaljenih, šablonizovanih formi, pokušavajući da se kroz rad vrati sebi, da uspostavi ponovnu vezu sa prirodom, ne odričući se tehnologije i novih medija. Stvara nove forme umjetničkog izražavanja koje pomjeraju tradicionalno postavljene granice i značajno mijenjaju kontekstualizaciju i recepciju umjetnosti 21. vijeka”, piše, između ostalog, Vlaović.

Milena Mijović Durutović (1971) je vizuelna umjetnica i kustoskinja. Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore i stručna konsultantkinja iz oblasti dizajna enterijera i namještaja.

Bonus video: