Kulturna Baza Kunst: Ministarstvo kulture da ostane samostalan resor

Oni su istakli nezadovoljstvo time da "jedno lice pokriva kompleksne resore poput nauke, kulture, sporta i prosvjete"

3708 pregleda 174 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Grupa umjetnika iz različitih sfera, okupljeni oko Kulturne Baze Kunst zahtijevaju da Ministarstvo kulture Crne Gore ostane samostalan resor na čijem bi čelu bio ekspert iz oblasti kulture.

"Kako potpisnici ovih redova niti imaju, niti žele da imaju, drugo Ministarstvo kulture, zahtijevamo da ministarstvo ostane samostalan resor, te da se na čelu istog imenuje ekspert iz oblasti kulture, koji/koja će dostojno reprezentovati instituciju, te osobu oslobođenu bilo kakvih nacionalnih, seksualnih, vjerskih i političkih predznaka, koja će kao takva u saradnji sa umjetnicima i kulturnim radnicima biti u mogućnosti da očuva crnogorsku kulturnu baštinu, te promoviše druge kulture koje čine njen sastavni dio, unaprijedi postojeće (nezadovoljavajuće) stanje, kao i da približi kulturu svim građanima Crne Gore", navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su istakli nezadovoljstvo time da "jedno lice pokriva kompleksne resore poput nauke, kulture, sporta i prosvjete", iako pretpostavljaju da će u svakom od navedenih resora biti imenovani sekretari.

"Toliko puta već korišćen Čerčilov citat vjerovatno najbolje oslikava aktuelni trenutak crnogorske kulture: ’Ako izgubimo kulturu, što ćemo onda da branimo?’ Mi umjetnici, kulturni djelatnici i aktivisti Crne Gore, smatramo da kultura zaslužuje posebnu pažnju i tretman stručnih kadrova i profesionalaca. Jedno lice ne može pokrivati kompleksne resore poput nauke, kulture, sporta i prosvjete. Pretpostavljamo da će u svakom od navedenih resora biti imenovani sekretari, čime će pomenuti resori biti nomenklaturno degradirani. Nastavljajući dalje nameće se i pitanje raspodjele sredstava iz budžeta opredijeljenih jedinstvenom ministarstvu", poručuju iz Kulturne Baze Kunst.

Oni zaključuju da je "kultura u dosadašnjem djelovanju najčešće bila odraz podobnih, okupljenih u grupe kojima je vodilja bio lični interes, a ne razvoj kulture, društva i slobodnog pojedinca".

"Malobrojni su dobili šansu da se razvijaju i budu dio onoga za što su se školovali i u krajnjem posvetili svoje bivstvovanje. Iz navedenog, cijenimo krucijalnim diskontinuitet sa opisanim doživljajem kulture, čemu zasigurno neće pomoći degradacija krovne kulturne institucije na sekretarijat. Kulturom se ne treba samo baviti, kultura se treba živjeti! Budimo kultura svi zajedno", poručuju oni.

Bonus video: