Filmski centar Crne Gore prvi put na American Film Marketu

U pitanju je jedna od najznačajnijih platformi za razvoj i distribuciju filmova u Sjedinjenim Američkim Državama

1047 pregleda 0 komentar(a)
Foto: American Film Market
Foto: American Film Market

Filmski centar Crne Gore prvi put će se predstaviti na prestižnom American Film Marketu, koji se ove godine održava virtuelno od 9. do 13. novembra u Santa Moniki (Los Anđeles).

U pitanju je jedna od najznačajnijih platformi za razvoj i distribuciju filmova u Sjedinjenim Američkim Državama koju od 1981. godine organizuje Independent Film & Television Alliance (IFTA), strukovno udruženje koje predstavlja svjetske producente i distributere nezavisnih filmova i TV programa.

“FCCG učestvuje u okviru Location EXPO-a, na kome će predstaviti svoj program Film in Montenegro koji promoviše Crnu Goru kao film-friendly destinaciju kroz prezentaciju filmskih lokacija i potencijala Crne Gore, kao i kroz program povraćaja dijela uloženih sredstava stranim producentima (cash rebate), kojim se dodatno stimuliše razvoj kinematografskog sektora u našoj zemlji”, navodi se u saopštenju i dodaje da se očekuje učešće oko 7.000 učesnika iz više od 70 zemalja svijeta.

Direktor FCCG Sehad Čekić ovo vidi kao veliku šansu za Crnu Goru da se prvi put direktno predstavi američkom filmskom sektoru u okviru programa koji promoviše filmske lokacije producentima iz cijelog svijeta.

„Filmski centar je, u saradnji sa Ministarstvom kulture, prepoznao promociju Crne Gore kao filmske destinacije kao jedan od ključnih razvojnih puteva za kinematografski sektor u Crnoj Gori. Privlačenje stranih ekipa da snimaju u Crnoj Gori nudi direktne benefite domaćim filmskim radnicima, a uz to ima i vrlo stimulišući efekat i na turistički sektor, pogotovo u mjesecima van tradicionalne turističke sezone. Pandemija virusa korona je ove godine onemogućila da direktno učestvujemo na ovom prestižnom festivalu, te smo stoga prinuđeni da crnogorske filmske potencijale predstavimo virtuelno. No, siguran sam da će uprkos tome strani producenti prepoznati potencijal koji naša zemlja nudi“, ističe Čekić.

Bonus video: