Životne i krimi priče

„Svijet po Garpu“ Džona Irvinga, „Autobiografija“ Agate Kristi i krimi roman „Alisini zločini“ Giljerma Martinesa, iako žanrovski različite knjige, sve tri su vrhunska literatura

1696 pregleda 0 komentar(a)
Giljermo Martines, Foto: Xavier Torres-bacchetta
Giljermo Martines, Foto: Xavier Torres-bacchetta

„Svijet po Garpu“ Džona Irvinga, „Autobiografija“ Agate Kristi i krimi roman „Alisini zločini“ Giljerma Martinesa tri su nova naslova iz Lagune. Iako žanrovski različite, ove knjige su vrhunska literatura, životne i krimi priče nastale iz pera velikih umjetnika.

Irvingov kultni roman „Svijet po Garpu“ (prevela Ana Grbić) prvi put je objavljen 1976. godine, doživio je brojna reizdanja, milionski tiraž, nagradu National book award i filmsku adaptaciju.

foto: Laguna.rs

Knjiga „Svijet po Garpu“ predstavlja životopis T. S. Garpa, vanbračnog sina Dženi Filds, feministkinje koja je bila napredna za svoje vrijeme. Irving prati Garpov život od začeća do smrti.

Dženi Filds je svog sina Garpa dobila vještačkom oplodnjom. Radeći kao medicinska sestra u Bostonu, Dženi pronalazi potencionalnog donora sperme T. S. Garpa, vojnika kome je polovina mozga mrtva. Kada se u bolnici otkrije njena vanbračna trudnoća, Dženi dobija otkaz.

Rađa sina koga je po ocu nazvala T. S. Garp. Sa sedamnaest godina, Garp odlučuje da postane pisac i seli se u Beč. Dženi postaje feministička ikona knjigom „Seksualno osumnjičeni“, dok se Garp muči oko sopstvenog pisanja.

Ženi se ćerkom svog trenera rvanja i dobijaju dva sina. Sa svoja prva dva romana Garp dožiljava mlak uspjeh, ali nakon tragadije u kojoj gine njegov mlađi sin, a stariji gubi oko i ruku, Garp uspijeva da napiše remek-djelo „Svijet po Bensenhejveru“, nasilnu priču o očinskom ludilu.

„Svijet po Garpu“ je roman pun ludila i tuge, a opet mračni i nasilni događaji ove priče ne umanjuju osjećaj ponekad vulgarnog, a ponekad i robusnog humora. U ovoj knjizi Irving je stvorio snažne ženske likove u američkom društvu sedamdsestih godina prošlog vijeka kada to nije bilo naročito popularno.

Džon Irving je rođen u Ekseteru u Nju Hempširu 1942. godine i trenutno živi u Torontu.

Njegove knjige prevedene su na više od trideset pet jezika, a njegov najprodavaniji roman je „Molitva za Ovena Minija“.

Život Agate Kristi bio je uzbudljiviji i dramatičniji od bilo kojeg krimića. Kada je umrla 12. januara 1976, Agata Kristi je u svijetu bila poznata kao kraljica krimića, ali njen privatni život za sve je bio misterija.

Nekoliko godina je u tajnosti pisala autobiografiju, a kada je poslije njene smrti ona objavljena, milioni njenih obožavalaca su se složili da je to bila njena najbolja priča!

foto: Laguna

Ove, 2020. godine, navršava se 130 godina od rođenja Agate Kristi i 100 godina od objavljivanja njenog prvog romana “Tajanstveni događaj u Stajlsu”, kojim je autorka u svijet književnosti uvela slavnog Herkula Poaroa.

U Autobiografiji koju je pisala pola vijeka poslije “Stajlsa”, Agata Kristi se osvrće na svoje književne početke i saznajemo da je slučajno, iz opklade sa sestrom napisala svoj prvi roman.

Tokom Prvog svjetskog rata radila je kao bolničarka i kao pomoćnica u apoteci, gdje je mnogo naučila o otrovima i ljekovima.

Njen prvi roman je odbilo nekoliko izdavača, da bi ga 1920. godine objavila izdavačka kuća Bodli Hed.

Ova Autobiografija nam omogućava da upoznamo Agatu Kristi, njena razmišljanja, porodične odnose, način života i vaspitanja na međi vjekova, kada djevojke još žive u dobu viktorijanske Engleske dok novo vrijeme nemilice nadire uz buku, rat koji sve preokreće i novotarije koje iz korijena mijenjaju pogled na svijet.

U ovoj obimnoj knjizi, na preko 600 strana, koju je pisala 15 godina, ona opisuje djetinjstvo, porodicu krajem 19. vijeka, dva braka i dva svjetska rata, arheološka istraživanja na koja je išla sa drugim suprugom Maksom Malovanom i brojne druge uzbudljive događaje koji su uticali na njeno pisanje. Autobiografija Agate Kristi (u prevodu Nenada Dropulića) otkriva istinsku genijalnost i legendarni uspjeh ove književne ikone čija mašta i dan-danas očarava čitaoce.

Engleska književnica Agata Kristi (1890-1976), jedna je od najpoznatijih pisaca detektivskih romana svih vremena. Tokom svoje književne karijere, duge više od pola vijeka, napisala je 79 knjiga (od kojih su 66 kriminalistički romani) i više zbirki kratkih priča, koje su prodate u više od dvije milijarde primjeraka širom svijeta i prevedene na više od 50 jezika.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Agata Kristi je najprodavanija autorka svih vremena. Jedino su Biblija i Šekspirova djela imala veću prodaju od romana Agate Kristi.

Argentinski pisac Giljermo Martines za roman „Alisini zločini“ (prevela Gordana Mihajlović) prošle godine je dobio prestižnu književnu nagradu Nadal.

foto: Laguna.rs

U pozadini ovog intrigantnog romana krije se život Luisa Kerola, autora klasika „Alisa u zemlji čuda“ i piščev odnos sa Alisom Lidel, djevojčicom koja ga je inspirisala da započne svoju literarnu avanturu.

U Kerolovom životu postojala je kontroverza zbog njegovih odnosa sa mnogo mlađim djevojčicama, mlađim od dvanaest godina, koje je fotografisao u neprimjerenim, erotskim pozama.

Martines radnju svog romana smješta u Oksford, 1994. godine, gdje je aktivno bratstvo Luisa Kerola, posvećeno očuvanju i izučavanju života i djela čuvenog matematičara i pisca. Mlada stipendistkinja Kristen pronalazi stranicu istrgnutu iz privatnih dnevnika Luisa Kerola.

Tajna koju krije ova stranica može drastično izmijeniti sve što se zna o Kerolu.

Ali Kristen ne stiže na sastanak bratstva „Luis Kerol“ sa svojim otkrićem.

Umjesto toga doživljava nesreću za koju će se ispostaviti da nije bila slučajna.

Sumnje da bi ovakve nesreće mogle da se nastave biće ubrzo potvrđene.

Uslijediće niz ubistava naizgled počinjenih prema određenom obrascu, u kojima su upotrebljeni elementi iz knjige o Alisi, s namjerom da se svaki put iznova spriječi da tajna stranica iz Kerolovih dnevnika ugleda svjetlost dana.

Postavljaju se pitanja: Ko želi da ubije glasnika? Zašto se na mjestu zločina pojavljuju fotografije čiji je autor sam Kerol? Da li je to svojevrsni potpis ubice?

Slavni profesor logike Artur Seldom, takođe član Bratstva, i njegov mladi student matematike iz Argentine, zaintrigirani nepredvidivim zločinima, ujedinjuju snage da bi pronašli krivca i pokušali da riješe zagonetku koja stoji iza ubistava.

Pitkim, preciznim i besprekornim stilom, iza kojeg stoji briljantan matematički um, Martines je napisao očaravajući roman koji u tradiciji Borhesa i Umberta Eka prenosi detektivsku priču na teren književnosti.

Giljermo Martines je rođen 1962. godine u Argentini, u mjestu Baija Blanka. Doktorat iz matematike, iz oblasti logike, odbranio je u Buenos Ajresu, a postdoktorske studije je završio na Oksfordu.

Autor je sjanih romana „Povijest o Rodereru“, „Maestrova žena“, „Neprimjetni zločini“, „Spora smrt Luzijane B.“.

„Neprimjetni zločini“ su njegov najpoznatiji roman, za koji je dobio nagradu Planeta 2003. godine.

Režiser Aleks de la Iglesija je po tom romanu snimio film pod nazivom Oksfordski zločini.

Bonus video: