Retrospektiva Vlatka Gilića na FAF-u

Crnogorska kinoteka danas u Beogradu prikazuje filmove “Moć”, “Ljubav” i “Kičma”

2013 pregleda 1 komentar(a)
Plakat FAF-a čiji su autori “Braća Burazeri”, Foto: Nikola i Nenad Radojčić
Plakat FAF-a čiji su autori “Braća Burazeri”, Foto: Nikola i Nenad Radojčić

Crnogorska kinoteka prikazaće danas retrospektivu filmova Vlatka Gilića na Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu. Filmovi “Moć”, “Ljubav” i “Kičma” biće prikazani u 14 časova u Domu omladine.

O Gilićevom stvaralaštvu govoriće predsjednik Savjeta FAF-a, reditelj Srdan Golubović, filmski kritičar Srđan Vučinić i direktor Crnogorske kinoteke, reditelj Andro Martinović.

Cijeli Festival je u znaku stvaralačkog opusa Vlatka Gilića, tako da će ove godine na Festivalu biti prikazana sva njegova ostvarenja: “Mala svetlost”, “Povratak na rodno drvo”, “Homo sapiens”, “Homo homini”, “Zategni dele”, “Tok”, “In continuo”, “Dan više”, “Juda” i drugi.

“Većina autorovih djela nedostupna je za širu javnost, tako da ovo predstavlja jedinstvenu priliku da se beogradska publika upozna sa Gilićevim ostvarenjima u izvornom obliku. Podsjećamo da je proslavljeni crnogorski i jugoslovenski reditelj Vlatko Gilić laureat nagrade „Kino - oko“ u 2017. godini, koju Crnogorska kinoteka dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti”, istakli su iz Kinoteke.

Značaj Gilićevog autorskog rada, dodaju oni u saopštenju, ogleda se i u tome da se čak tri njegova djela, ujedno i jedina autorska djela iz bivše Jugoslavije, nalaze u kapsuli u atomskom skloništu Muzeja moderne umjetnosti (MoMa) u Njujorku zaštićena od potencijalne nuklearne katastrofe.

Autori plakata ovogodišnjeg Festivala autorskog filma su “Braća Burazeri”: Nikola i Nenad Radojčić, a kao inspiracija za vizuelni identitet poslužila im je upravo Gilićeva “Kičma“.

“Vizuelno rješenje predstavlja omaž originalnom plakatu filma ‘Kičma’ reditelja i scenariste Vlatka Gilića, premijerno prikazanom na Kanskom festivalu 1975. godine. Dva ključna motiva ovog Gilićevog djela - opasno zagađenje vazduha u gradovima, kao i epidemija nepoznate bolesti koja se širi - pokazuju se duboko proročanskim u trenucima globalne krize i pandemije koje čovječanstvo ove godine proživljava”, navodi se u saopštenju organizatora.

Oni su podsjetili i na jednu davnu izjavu Vlatka Gilića:

“Šire gledano režija na planeti Zemlji generalna je proba za smak svijeta. Da li će to biti premijera bez reprize, to zavisi od nas…Mislim da je zadatak umjetnosti odlaganje te fatalne premijere“.

Bonus video: