„Kratki rezovi” nikšićkih kustosa

JU “Muzeji i galerije” Nikšić odlučila je da “ode” kod publike. Naime, kreiran je projekat E-galerija “Shortcuts ili Kratki rezovi”, koji će biti realizovan tokom naredne godine

1592 pregleda 0 komentar(a)
Sa prezentacije programa, Foto: Svetlana Mandić
Sa prezentacije programa, Foto: Svetlana Mandić

Ako zbog rekonstrukcije Dvorca kralja Nikole u Nikšiću i epidemiološke situacije u zemlji ne mogu da dovedu publiku, JU “Muzeji i galerije” Nikšić odlučila je da “ode” kod publike. Naime, ta ustanova je u cilju nastavljanja kontinuiteta u izlagačkoj djelatnosti, kao i predstavljanja značajnih djela domaćih i stranih autora iz svoje umjetničke zbirke, kao i savremenog stvaralaštva likovnih umjetnika grada pod Trebjesom, kreirala projekat E-galerija “Shortcuts ili Kratki rezovi”, koji je prezentovan u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis, a biće realizovan tokom naredne godine.

“U kratkim video formama od po nekoliko minuta naši kustosi će predstaviti umjetnička djela iz našeg depoa koje publika nije imala prilike da vidi ili su bile izloženi na nekoj davnošnjoj izložbi. Slike, crteži i skulpture, grafike, fotografije i nepokretna dobra, će uz stručno vođenje kustosa biti predstavljeni publici preko društvenih mreža, Youtube kanala i na veb stranici naše ustanove i tako obezbijediti dostupnost na globalnom nivou”, kazala je direktorica “Muzeja i galerija”, mr Jelena Đukanović.

Na taj način, kako je objasnila, publika će imati direktan pristup stvaralaštvu jer izlagački materijal neće zavisi od dostupnosti galerija i epidemiološke situacije, već će imati svoj slobodan “digitalni život”.

Elektronska galerija će kroz digitalne medije promovisati stvaralaštvo, povećati vidljivost u partnerstvu sa umjetnicima, galerijama, muzejima, umjetničkim akademijama. Prema riječima direktorice “Muzeja i galerije”, tema istraživanja i prezentacije u E-galeriji biće i kulturno-istorijski spomenici, arheološki lokaliteti, značajne građevine Nikšića, kao i predmeti iz etnološke, istorijske i numizmatičke zbirke.

Istoričarka umjetnosti i kustos, Violeta Vukosavljević, istakla je da im je glavni cilj da u izmjenjenim okolnostima rada ne izgube osnovni postulat muzejske djelatnosti, a to je interakcija između publike.

„Nadam se da ćemo na ovaj način uspješno održati taj kontinuitet kontakta koji je, nažalost, onemogućen samim pristupom publike našim zbirkama”, kazala je Vukosavljević.

Podsjetila je da je opština Nikšić bogata kulturnim dobrima od kojih su mnoga od nacionalnog značaja, a pojedina, poput Crvene stijene, i međunarodnog, pa im je obaveza da ih na pravi način prezentuju.

“Jedan od prvih projekata biće Dvorac kralja Nikole, kao jedne od najreprezentativnijih građevina u našem gradu, za koju možemo reći da je najljepši primjer takve arhitektonske graditeljske djelatnosti u državi”, istakla je Vukosavljević.

Tu su i stećci, mostovi, kao i druga nepokretna kulturna dobra koja je potrebno, prema njenim riječima, značajnije valorizovati i predstaviti na pravi način. Projekat će realizovati kustosi JU “Muzeji i galerije”: Luka Đukanović, David Delibašić, Srđan Delić, Milosav Milatović i Violeta Vukosavljević.

Izazov uz reprezentativnu video formu

Na prezentaciji projekta prikazana je projekcija video rada „Ilija Šobajić” Luke Đukanovića.

„Ilija Šobajić je veliko ime i ličnost u našoj istoriji. Trudio sam da sažmem njegovo stvaralaštvo, da to bude što raznovrsnije, kako bih stvorio jednu kompletnu sliku o autoru. Radovi koji se provlače kroz video su iz galerijskog fonda. Ovo je za sve nas bio veliki izazov“, kazao je Đukanović.

Srđan Delić je skrenuo pažnju na Petra i Maksima Šobajića, koji su pisali o nikšićkom Bedemu, na istraživanja koja su prošle godine realizovana na pomenutoj tvrđavi i šta je sve tokom tih istraživanja pronađeno, kao i o “ilegalnim kopačima blaga”.

Zadatak Milosava Milatovića je da predstavi najznačajnije crnogorske slikare i njihova djela koja se nalaze u “Muzeju i galerijama”, poput Lubarde, Voja Stanića, Krsta Andrijaševića, Fila Filipovića...

“Trudiću se da ti videi budu dovoljno kratki i zanimljivi, a jezik jednostavan i razumljiv građanima kako bih uspio da što bolje objasnim njihova djela”, kazao je Milatović.

Važnost prezentacije kako djela, tako i predmeta koji se nalaze u zbirkama “Muzeja i galerija”, prema riječima Davida Delibašića, zahtijevala je reprezentativnu video formu, iznad amaterskog nivoa.

“To je bio razlog da se potrudimo, koliko god možemo, da cijeli projekat zaokružimo vizuelno i da takav vid prezentacije zapravo bude nešto što će biti slika ovog projekta. Ujedno, to je bio i dodatni izazov da kroz nove forme i novi način naracije i prezentacije svega onoga što čini jednu bogatu zbirku Muzeja učini i modernim i u jednom smislu i boljim i većim“, kazao je Delibašić, zadužen za dizajn i produkcija videa.

Bonus video: