Poznati finalisti nagrade „Fric”

Hrvatski nedjeljnik “Express” dodjeljuje nagradu za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u godini dana do 1. jula

861 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sanjin Strukic/pixsell
Foto: Sanjin Strukic/pixsell

U uži izbor za književnu nagradu “Fric”, koju hrvatski nedjeljnik “Express” dodjeljuje za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u godini dana do 1. jula, ušli su: Andrej Nikolaidis sa knjigom “Odlazak” izdavačke kuće Buybook, Darko Cvijetić sa knjigom “Što na podu spavaš”, takođe u izdanju Buybooka, Almin Kaplan sa knjigom “Meho”, izdanje V.B.Z, zatim sa knjigom “Vošicki” Marko Gregur, izdavačke kuće Hena, Želimir Periš i njegovo djelo “Mladenka kostonoga”, izdanje OceanMore, kao i knjiga “Plivač” Ivice Prtenjače, ponovo V.B.Z.

Među više od 50 prijavljenih je napravljen odabir 14 knjiga koje su uvrštene u širi izbor, koji je zatim dodatno sužen na nekoliko naslova. Uži izbor objavljen je preksinoć, onlajn iz studija 24sata u Zagrebu, gdje su bili prisutni predsjednica žirija Biljana Romić, koordinator nagrade Fric Kruno Lokotar i članica žirija Jagna Pogačnik.

Laureat će biti objavljen u januaru 2021. godine, a nagrada obuhvata novčani iznos od 75 hiljada kuna (bruto), odnosno nešto više od 9.900 eura, zatim u referenci na Miroslava Krležu, kao žiroskopa svojega vremena, skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek, a čiji dizajn potpisuje kolektiv Đ 24 (Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić). Nagradu sponzoriše Barcaffe.

Dosadašnji dobitnici nagrade Fric su romani “Sjećanje šume” Damira Karakaša, “Crvena voda” Jurice Pavičića i “Schindlerov lift” Darka Cvijetića. Žiri, uz Romić i Pogačnik, čini i urednik kulture Expressa Igor Vikić, konceptualni umjetnik Vlado Martek, doktorica Vesna Degoricija i istoričar Hrvoje Klasić.

Lokotar je zahvalio žiriju i čestitao odabranim autorima, te im poželio sreću u finalnoj trci za to vrijedno književno priznanje koje je ime dobilo po nadimku Miroslava Krleže.

Nagrada je prvi put dodijeljena 2017. godine, a njen svrha je, prije svega, “ulaganje u hrvatsku književnost”, kazala je ranije Biljana Romić.

Bonus video: