Ljubav prema filmu ne može biti ugašena

Program petog Podgorica Film Festivala zatvoren je crnogorskom premijerom brazilskog filma „Nevidljivi život”

2534 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PFF
Foto: PFF

Nakon šest festivalskih večeri i jučerašnjeg dodatnog dana za gledanje filmova, program petog Podgorica Film Festivala završen je crnogorskom premijerom brazilskog filma „Nevidljivi život” u režiji Karima Ajnouza.

Gledaoci i gledateljke iz svih krajeva Crne Gore bili su u prilici da putem online platforme www.podgoricafilmfestival.online pogledaju 17 filmova, u okviru tri programske cjeline, od čega je 11 filmova premijerno prikazano u Crnoj Gori. Zbog velikog interesovanja publike, većina filmova je i juče bila dostupna na platformi.

„Ova godina je bila veliki izazov za sve nas u filmskoj industriji, ali smo kroz ovogodišnje izdanje Podgorica Film Festivala dokazali da ljubav prema filmu ne može biti ugašena, i da interesovanje za naš program iz godine u godinu raste. Peto izdanje festivala organizovano je u onlajn obliku, u kojem smo se prvi put predstavili našoj publici. Sa samopouzdanjem u kvalitet programa koji pružamo, odlučno smo stali iza ideje da je film ono što nas može izmjestiti u neku drugačiju, traženu atmosferu, a protekli dani su pokazali da smo uspjeli u namjeri da okupimo brojne ljubitelje filma iz cijele Crne Gore, zahvaljujući novoj formi festivala”, kazala je direktorica NVU Podgorica Film Festival Sara Radović.

Ona je iznijela i brojke i statistiku koja pokazuje da je na njihovoj platformi otvoreno oko 800 naloga sa kojih je publika svakodnevno pratila program.

“Zabilježili smo posjećenost od oko 4.000 pregleda naslova koji su se našli u programu. Uzimajući u obzir da su sa jednog naloga filmovi praćeni uglavnom u društvu više posjetilaca platforme, ova računica nas dovodi do rekordne posjete programa, na šta smo izuzetno ponosni”, istakla je Radović.

Najveću pažnju publike izazvali su filmovi „Otac” čuvenog reditelja iz Srbije Srdana Golubovića i apsolutni pobjednik Evropskih filmskih nagrada, danski film „Druk” u režiji Tomasa Vinterberga. Veliko interesovanje vladalo je i za grčki film „Pari” koji je režirao Siamak Etimadi i iransko ostvarenje „Zlo ne postoji” za koji režiju potpisuje Muhamed Rasuluf.

Program “Retrospektiva” ove godine je bio posvećen britanskom režiseru, montažeru i producentu Piteru Veberu, a najzapaženiji film u tom segmentu je dokumentarno ostvarenje „Deset milijardi”. Program “Kratki film” promovisao je radove mladih crnogorskih autora Nikole Vučinića i Milorada Milatovića.

“Izuzetno uspješan bio je i prateći program festivala - masterklas Pitera Vebera i onlajn razgovori sa filmskim stvaraocima koji su se održavali svakog dana. U razgovorima su aktivno učestvovali crnogorski novinari, studenti filma iz Crne Gore i regiona, filmski profesionalci i ljubitelji filmske umjetnosti svih uzrasta. Gosti razgovora bili su reditelj i scenarista Ognjen Sviličić, reditelj Danilo Šerbedžija, projekt menadžerka Torino Film Laba Greta Fornari, reditelj Ivan Salatić, direktor Evropske filmske akademije Matthijs Wouter Knol, glumica Ileana D’Abra, rediteljka Katarina Bulajić, reditelj Milorad Milatović, producent Miljan Vučelić i direktor fotografije Ivan Čojbašić”, zadovoljno ističu organizatori.

Festival organizuje NVU Podgorica Film Festival u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Festival su podržali MEDIA Desk Crne Gore, Elektrodistribucija Crne Gore, Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu iz Beograda.

“Za uspjeh ovogodišnjeg festivala zaslužan je mali tim ljudi koji su posvećeno i iskreno pristupili ideji da nastavimo da gradimo priliku da publika u Crnoj Gori osjeti dio festivalske atmosfere koja nam se pogotovo ove godine čini sve daljom. Uz veliku zahvalnost za njihov trud i entuzijazam, sa sigurnošću mogu da kažem da smo napravili podvig, čini se, u nemogućim uslovima. Iskreno me raduje što je mnogobrojna filmska publika u Crnoj Gori doprinijela našem rastu, i nadam se da su uživali u ovogodišnjem programu, ali i da će nastaviti da prate naše naredne korake”, zaključila je Radović.

Bonus video: