Za bolju vidljivost mladih autora

Studenti grafičkog dizajna FLU sa Cetinja predstavili svoje radove u holu Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici

1642 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa izložbe, Foto: Jelena Kontić
Detalj sa izložbe, Foto: Jelena Kontić

Izložba “Paste In Place”, studenata grafičkog dizajna Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, otvorena je juče u holu Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, u skladu sa aktuelnim epidemiološkim mjerama, a biće dostupna za javnost do kraja godine. Izložba će se dalje sprovoditi onlajn putem, na našoj Instagram stranici uz pomoć fotografskih i video formi.

Na izložbi su zastupljeni radovi 14 mladih autora, rađeni u različitim tehnikama, kao i radovi koji spadaju pod različite oblasti dizajna i umjetnosti. Postavka se sastoji od ilustracija, fotografija, plakata, knjiga i brošura, infografike, a djela su izložili Sara Jolić, Amina Tutić, Ana Mitrović, Ana Ivanović, Miloš Nikolić, Iva Mijanović, Lana Bulatović, Radisav Stijović, Simona Vujović, Gordana Đurović, Anđela Mrvošević, Jovana Mrvaljević, Valentina Dronjak, Aleksandra Drecun.

“Izložba nosi naziv jedne alatke koju mi u grafičkom dizajnu koristimo u programima pri dizajniranju, a pored toga trebalo bi i da simboliše glas mladih ljudi/autora koji se trude da prate savremene tendencije i stvaraju nove. Trudili smo se da prikažemo raznolikost grafičkog dizajna i tehnika koje koristimo, a to podrazumijeva oblasti grafičkih komunikacija - infografike i plakate, oblikovanje knjige, fotografije, art-knjige, kalendare, ilustracije”, kazala je Lana Bulatović.

 Lana Bulatović sa interaktivnim kalendarom
Lana Bulatović sa interaktivnim kalendarom foto: Jelena Kontić

Ona se na izložbi predstavila jedinstvenim interaktivnim kalendarom.

“Moj rad je interaktivni kalendar, drugačiji od ustaljenog načina dizajniranja kalendara. Kalendar je kreiran tako što je za svaki mjesec izdvojen neki međunarodni praznik koji ga predstavlja (Dan zdravlja, Dan žena, Dan zaljubljenih...) i ilustrovan je simbol tog praznika. Zadatak posmatrača/čitaoca je da dopuni taj simbol, ilustraciju koja je na lijevoj stranici, uz pomoć ponuđenog materijala za kolažiranje. Na taj način ovaj kalendar je i edukativan i podstiče na kreativnost”, obrazložila je Bulatović.

Izložba obuhvata različite izraze mladih umjetnika, pa se tako Ana Mitrović predstavila fotografijama. Ona je istakla da su ovakva izlaganja posebno važna za mlade autore.

Aktovi Ane Mitrović
Aktovi Ane Mitrovićfoto: Jelena Kontić

“Moj rad je nastao 2019. godine, kao serija fotografija na kojima su aktovi. Na fotografijama smo moj momak i ja, tako da rad predstavlja autoportret kroz tri faze u odrastanju. Trenutno težim da se bavim fotografijom putem koje se lako izrazim, a većina radova su mi konceptualni i na skoro svim fotografijama sam ja, pa tako gradim svoju priču oko fotografije. Smatram da su ovakva izlaganja veoma bitna za nas, mlade umjetnike na početku karijere, jer mislim da nijesmo dovoljno vidljivi. Vidljivi smo među sobom, jer smo orijentisani jedni na druge”, istakla je ona.

Ana Mitrović i njeni aktovi
Ana Mitrović i njeni aktovi foto: Jelena Kontić

Kako je svaki od zastupljenih autora imao mogućnost da odabere svoj reprezentativni rad, tako je Simona Vujović željela da se predstavi pejzažom.

“Ja se inače bavim planinarenjem, pa je na jednoj od ‘tura’ nastao i ovaj rad. U prirodi i planinskim masivima pronalazim inspiraciju za sve što radim. Činjenica je da je mjesec bio pun kada sam radila fotografije koje sam prikazala, ali nijesam mogla tada da uhvatim kadar onako kako sam ga zamislila, pa sam izvela intervenciju na fotografiji tako što sam dodala svoj mjesec i ostvarila svoju viziju fotografije”, zadovoljno ističe Vujović.

Simona Vujović pored svog rada
Simona Vujović pored svog rada foto: Jelena Kontić

Svaki od autora će biti detaljnije predstavljen na Instagram stranici Fakulteta likovnih umjetnosti, uz propratne fotografije i video sadržaj. Izložba je realizovana u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti koji je dio Univerziteta Crne Gore i uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport.

Bonus video: