“Vrla nova normala” u Podgorici

Mišo Joskić se na svojim radovima bavi pandemijom, ekonomskom krizom, otuđenošću i usamljenošću

4504 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izložbom “Vrla nova normala” moglo bi se reći da umjetnik Mišo Joskić sumira 2020. godinu. Pandemija, otuđenost, usamljenost, ekonomska kriza, lock down, depresija, podložnost medijskoj manipulaciji neke su od tema kojima se bavi Joskić u svom novom ciklusu koji građani Podgorice do prvog februara mogu pogledati u Bokeškoj ulici u lokalima Tarantino, Soba i Štrudla, a prethodno su radovi bili izloženi u Kotoru.

Teoretičarka i istoričarka umjetnosti mr Maša Vlaović je kroz stručno vođenje, prezentaciju i razgovor sa umjetnikom, analizirala aspekte Joskićevog rada. “Sam naziv izložbe je nastao po knjizi ‘Vrli novi svijet’ Oldusa Hakslija iz 1932. godine u kojoj je autor istakao snažnu viziju neuravnotežene, no tehnički napredne budućnosti ističući njene prednosti, ali i nedostake. Imajući u vidu da se Mišo u svom radu bavi i društveno-angažovanim temama koje se u nekim segementima oslanjaju na Orvelova predviđanja, smatrala sam da naziv potpuno odgovara njegovoj izložbi“, istakla je Vlaović i dodala da su glavne odrednice ovog ciklusa “humor, kolažiranje, razigrano nepoštovanje, parodija i kritika kiča kao najvećeg unutrašnjeg neprijatelja umjetnosti”.

foto: Privatna arhiva

Joskić je po zanimanju grafički dizajner, a jedan je od najpoznatijih street-art umjetnika u Crnoj Gori, dok slikarstvo za njega predstavlja akciju, namjeru i intervenciju unutar datog konteksta, primijetila je Vlaović.

Joskić je, sumirajući godinu, kazao da je epidemija virusa korona za njega bila poput „home terapije“ za stvaranje radova.

„U tom periodu, bio sam rasterećen svih poslova i zatvoren, tako da sam se posvetio radu u kući i bio sam jako produktivan. Za to vrijeme nastali su radovi koji su izloženi, kao i mnogi drugi“, rekao je umjetnik i najavio da planira da nastavi ovim tempom, ali nije želio da otkriva svoje planove.

Bonus video: