Zoran, Marija i Enver pobjednici konkursa 23. Nikšićkih književnih susreta

Nagrađenim autorima Javna ustanova Narodna biblioteka "Njegoš objaviće zbirke poezije

9566 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Pobjednici konkursa koji je povodom 23. Nikšićkih književnih susreta raspisala Javna ustanova Narodna biblioteka "Njegoš", koja je i organizator te trodnevne manifestacije, su pjesnici Zoran Raonić iz Pljevalja, Marija Krivokapić iz Nikšića i Enver Muratović iz Rožaja.

Tako je jednoglasno odlučio tročlani žiri u sastavu Jelena Jovović, Spasoje Bajović i Boris Jovanović Kastel, predsjednik. Nagrađenim autorima će Biblioteka objaviti zbirke poezije.

Na konkurs je pristiglo 39 rukopisa autora iz Crne Gore i regiona, a zbog kvaliteta radova žiri je odlučio da umjesto jednog autora nagradi tri.

"Poezija Raonića donosi nostalgiju za zavičajnim sazvežđima i tintom uzvišenog sarkazma naslikan je put savremenog homopolitukusa suočenog sa sopstvenom beznačajnošću, što mora biti predmet savremenih poetskih opservacija. Poezija Marije Krivokapić otvara put odgonetanja svakodnevice između tame i dana, prelijeće nedivljive barijere vremena i prostora i obesmišljava kanone bilo koje vrste i iskušava limese. Stihovi Envera Muratovića promišljaju iskušenja savremenog života kroz podstanarske optikume, iz melanholije očevih vizura slikaju kosmos bezprizornog vremena gdje se nikome ne dolazi“, kazao je Jovanović obrazlažući nagrade na završnoj online večeri Susreta koji su, prema njegovim riječima, bili i ostali brend Nikšića i Crne Gore.

Raonić, piše poeziju, haiku, prozu, satiru, eseje, bavi se sakupljanjem narodnih umotvorina i do sada je objavio osam zbirki poezije.

"Nagrada mi mnogo znači, jer je riječ o nagradi sa uglednih književnih susreta, manifestacije koja je bila kultna i koja je uprkos vremenu i nedaćama nastavila da u najboljem svijetlu radi pa je i dalje zanimljva nama stvaraocima. Posebno znači to što će biti objavljena knjiga, što je najbolja nagrada za jednog stvaraoca", kazao je Raonić.

Marija Krivokapić radi kao profesorica na Filološkom fakultetu u Nikšiću i objavila je veći broj naučnih radova. U zbirci poezije četiri autorke, „Personalni karusel – šizofrena zbirka“, objavljena su njena prva poetska ostvarenja.

"Hvala što ste prepoznali moju poeziju i dozvolili mi da budem dio ove ugledne institucije. To je velika čast za mene“, kazala je Krivokapić.

Enver Muratović, autor nekoliko zbirki poezije, kazao je da je obradovan nagradom i da mu je drago što ona dolazi baš iz Nikšića, grada Vita Nikolića, tog "dobrog duha Nikšića".

"Posebno mi je drago što nagradu dijelim sa Marijom i mojim, mogu slobodno reći, mentorom, Zoranom Raonićem, sa kojim se poznajem četvrt vijeka. Pravo je zadovoljstvo biti u ovoj nagrađenoj ekipi“, kazao je Muratović.

Nagrađeni autori su pročitali po dvije pjesme sa kojima su učestvovali na konkursu.

Tokom završne večeri promovisana je i zbirka „Ona“ Ljerke Petković, prošlogodišnje pobjednice konkursa za koju je Jovanović zapisao da je "rizničar snova“.

U obraćanju je Petković, pjesnikinja iz Berana, kazala da je kasno počela da se bavi književnim stvaralaštvom, u zreloj životnoj dobi, i da joj zato nagrade i priznanja posebno znače. Priznala je da je dugo bila blokirana auto cenzurom, najvećim neprijateljem stvaranja i tek kada se nje oslobodila dosegla je pravu umjetničku slobodu koja je čini srećnom.

"Nagrada i objavljena knjiga me dodatno obavezuju na budući rad“, kazala je pjesnikinja iz Berana.

Završno veče Nikšićkih književnih susreta vodio je Dragan Mitov Đurović koji je poručio da je Nikšić bio i ostao grad pjesnika, a da manifestacija, koja je ove godine zbog epidemiološke situacije održana online, predstavlja „susrete sjećanja, ali i gledanja, stihom za danas, stihom za sjutra“.

Prema riječima direktorice Biblioteke, Renate Bulajić, zbog situacije sa pandemijom nijesu željeli da prekinu Književne susrete, manifestaciju koja je nakon 20 godina pauze obnovljena 2014.godine.

"Nakon obnavljanja, susreti su iz godine u godinu rasli, a pokazatelj je veliki broj direktnih i indirektnih kvalitetnih učesnika“, kazala je Bulajić i dodala da su ovogodišnji, bez obzira na izmijenjene okolnosti, bili na nivou prethodnih, ako ne i bolji.

Svoje minute u sklopu završne večeri imala su i četiri mlada stvaraoca iz Nikšića kojima je Biblioteka pomogla da objave zbirke - Sonja Milatović, Radojka Draganić, Mitar Bulajić i Gorica Božović.

Bonus video: