Razumijevanje jezika savremene kulture i društva

Institut za savremenu umjetnost najavljuje niz interdisciplinarnih i alternativnih edukativnih programa u okviru programa “Večernje škole”

3772 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ISU
Foto: ISU

Institut za savremenu umjetnost (ISU) najavljuje program edukacije “Večernja škola” koji će se odvijati kroz seriju predavanja, diskusija i radionica, a sa ciljem da doprinesu slobodnom protoku ideja, znanja i iskustava neophodnih za razumijevanje jezika savremene kulture i društva, te razvoju uslova u Crnoj Gori za učešće u regionalnoj i globalnoj razmjeni znanja, ističu iz ISU za “Vijesti”.

“Interdisciplinarni i alternativni edukativni program se obraća prvenstveno mladim generacijama koje su na početku istraživanja različitih društvenih i umjetničkih praksi i teorija, kao i ostalima koji iskažu interesovanje i motivaciju putem javnog poziva. Jedan od ključnih ciljeva ‘Večernje škole’ je i stvaranje terena za uspostavljanje novih komunikacija, razmjena i trajnijih saradnji, kako među polaznicima tako i sa našom organizacijom i saradnicima. Zbog toga je program osmišljen da podrži aktivno učešće polaznika, kroz niz susreta u toku januara i februara”, najavili su iz ISU i pozvali sve zainteresovane da pošalju kratku biografiju do 18. januara na mejl institut@ica-me.org i tako se prijave, a sve dodatne informacije mogu se naći na njihovom zvaničnom sajtu www.ica-me.org/me/ i na Fejsbuk stranici.

Program će početi onlajn predavanjima i diskusijom “Orijentacija” koji okuplja predavače iz različitih umjetničkih i društvenih disciplina: Ana Ivanović (istoričarka umjetnosti), Mirko Radonjić (pozorišni reditelj), Nemanja Bečanović (filmski reditelj i eksperimentalni muzičar), Nikola Zečević (predavač na katedri za političku istoriju na Humanističkim studijama - UDG), Paula Petričević (filozofkinja, feministička i mirovna aktivistkinja), Sonja Dragović (urbanistkinja), Vladimir Đurišić (teoretičar muzike i predavač na Muzičkoj akademiji na Cetinju) i Natalija Vujošević (umjetnica i kuratorka ISU).

Natalija Vujošević
Natalija Vujoševićfoto: Privatna arhiva

“Serija predavanja i diskusija iz različitih disciplina, sa idejom da se kreira prostor za razgovor i promišljanje o savremenom kulturnom i društvenom kontekstu u Crnoj Gori, kako bi se sagledalo postojeće stanje, stvorili uslovi za bolje razumijevanje mogućnosti i pozicije u kojoj se nalaze kulturni radnici i otvorilo pitanje - što možemo uraditi?”, objašnjavaju organizatori.

U drugom programskom bloku “Dopunska nastava”, predstaviće se organizacije i pojedinci iz regiona koji razvijaju sisteme alternativne edukacije i koji svoje prakse grade kroz interdisciplinarno djelovanje: Ana Dević (kuratorka i edukatorka, članica WHW kolektiva, Zagreb), Albert Heta (umjetnik, PhD istraživač, suosnivač Centra za suvremenu umjetnost Stacion Priština, direktor “Summer school as a school” i RRIPAK), Danilo Prnjat (umjetnik, volonterski angažovan u Umetničkom savetu ULUS, Beograd), Miran Mohar (umjetnik, član IRWIN kolektiva, Ljubljana), Tjasa Pogačar (spisateljica i kuratorka savremene umjentosti, suosnivačica časopisa za kritiku i teoriju suvremene umjetnosti ŠUM, Ljubljana).

“U ovom dijelu će se predstaviti organizacije i pojedinci iz regiona, koji svoje programe temelje na refleksivnom i interdisciplinarnom djelovanju u svijetu umjetnosti, razvijaju sisteme alternativne edukacije, preispitujući različite pristupe učenju i mehanizme stvaranja i distribucije znanja o umjetnosti, kulturi i društvu”, kažu za “Vijesti” iz ISU i dodaju:

Na radionicama će biti riječi i o zapostavljenim istorijama, umjetničkim arhivima i arhivskom obrtu u praksama savremene umjetnosti kroz primjere i prakse iz regiona i Evrope. Ovaj dio programa će se odvijati u okviru izložbe “Šta ostaje od onoga što se desilo,” a tiče se Arhiva Cetinjskih bijenala, projekta koji ISU razvija u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš. Rezultati radionice će biti dio prve izložbe Arhiva Cetinjskih bijenala ”To što ostaje od onoga što se desilo?”, koja će biti otvorena u februaru u Fondaciji Petrović Njegoš. Sami naslov radionice i prve izložbe Arhiva Cetinjskih bijenala preuzet je iz dokumentacije radionice koja se dogodila u oviru III Cetinjskog bijenala.

“U trećem bloku su na programu predavanja ‘Arhivi-Poznavanje društva’, gdje će govoriti: Bojana Piškur (kuratorka u Modernoj galeriji u Ljubljani), Zdenka Badovinac (spisateljica, kuratorka i kritičarka umjetnosti, Ljubljana), Jelena Vesić, (nezavisna kuratorka i teoretičarka umjetnosti, Beograd), Kumjana Novakova (kuratorka filma, rediteljka i istraživačica, Skoplje)”, kažu iz ISU. Kako proces arhiviranja može da podstakne ne samo reflektivno razmišljanje, već i umjetničko djelovanje kojim se može oduprijeti institucionalizaciji i kanonizaciji, biće tema radionice “Šta ostaje od onoga što se desilo?” koju će voditi umjetnica Adrijana Gvozdenović (ISU).

“Ova dvodnevna, spekulativna radionica će se odvijati u okviru prve izložbe Arhiva Cetinjskih bijenala, projekta koji je ISU inicirao u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš. Cetinjsko bijenale je 1989. godine pokrenuo Nikola Petrović Njegoš, i predstavljalo je međunarodno prepoznatljivu izložbu savremene umjetnosti sa pet izdanja održanih između 1991. i 2005. godine”, dodaju sagovornici “Vijesti”.

Institut za savremenu umjetnost NVU ISU je neprofitno umjetničko-istraživačko udruženje, čiji su ciljevi razvijanje sadržaja koji reflektuju i promišljaju pojave i procese u umjetničkom i društvenom diskursu Crne Gore i povezivanje sa srodnim praksama internacionalnog prostora savremene umjetnosti. Za ISU aktivno djeluju: Natalija Vujošević, Lenka Đorojević, Adrijana Gvozdenović, Ivana Vujošević i Jovan Milošević.

Realizaciju ovog projekta podržali su Ministarstvo kulture, kroz sredstva dobijena na javnom konkursu „Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene“, i Fondacija Petrović Njegoš, partner ISU na projektu Arhiv Cetinjskih bijenala. Saradnica na projektu “Arhiv Cetinjskih bijenala” je Irena Lagator Pejović, a saradnik na dizajnu vizuelnog identiteta “Večernje škole” je Denis Ćupić, dok muzičke sekvence potpisuje Vukša Vujošević.

Bonus video: