Tekst Tanje Bakić u svjetskoj monografiji o Vilijamu Blejku

Crnogorska književnica autorka je jednog poglavlja knjige “The Reception of William Blake in Europe”, a čiji je izdavač Bloomsbury

1753 pregleda 3 komentar(a)
Tanja Bakić, Foto: Privatna arhiva
Tanja Bakić, Foto: Privatna arhiva

Jedan od najvećih globalnih izdavača Bloomsbury, sa sjedištem u Londonu, objavio je naučnu monografiju o Vilijamu Blejku, pod nazivom The Reception of William Blake in Europe (Recepcija Vilijama Blejka u Evropi), a jedno od poglavlja potpisuje crnogorska književnica Tanja Bakić.

Ovu monografiju uredili su neki od vodećih savremenih poznavalaca djela Vilijama Blejka: emeritus prof. dr Morton D. Pejli sa Univerziteta Berkli u Sjedinjenim Američkim Državama i prof. dr Sibila Erl, sa Univerziteta Linkoln u Velikoj Britaniji. Poglavlje Tanje Bakić u ovoj monografiji tiče se jugoslovenske recepcije djela Vilijama Blejka kroz fokus na književnost i likovnu umjetnost.

U svom tekstu uvoda za ovu monografiju, urednici Pejli i Erl ističu da je njihov zadatak bio da sastave akademsku publikaciju „za čije su pisanje poglavlja pozvali vodeće međunarodne stručnjake iz oblasti studija o Blejku, koji su odgovorili na do sada neizučavanu problematiku Blejkovog uticaja i recepcije na evropskom kontinentuˮ. Monografija je već promovisana u Senatovoj kući na Univerzitetu London, kao i u londonskoj galeriji Tejt Britn, u kojoj je izložen i značajan dio Blejkovog likovnog opusa.

Pored Bakić, među ostalim autorima zastupljenim u ovoj monografiji, našli su se i: glavni kustos galerije Tejt Britan dr Martin Majroni, istoričar umjetnosti sa Univerzitetskog Koledža London dr Dejvid Bindman, dr Anđela Esterhamer sa Univerziteta u Torontu, dr Džejson Vitejker sa Univerziteta Linkoln, dr Edvard Larisi sa Univerziteta Kvin u Belfastu, dr Luiza Kejl sa londonskog Univerziteta Birkbek, Tatjana Tjutvinova iz Puškinovog muzeja u Moskvi, i drugi.

Tanja Bakić je bila i pozvana kao govornica na konferenciji o Vilijamu Blejku u čuvenoj londonskoj galeriji Tejt Britan, upriličenoj povodom najveće izložbe Blejkovog likovnog opusa do sada, a koja se održala od 11. septembra 2019. do 2. februara 2020. godine.

Vilijam Blejk (1757-1827) bio je engleski književnik, slikar, grafičar i mističar. Samouk u svemu što je radio, a obrazovao se kopirajući djela slikarskih velikana, dok je književnu kulturu stekao čitajući i imitirajući engleske renesansne pjesnike i savremene “predromantike”. Osim njegovog prvog djela, “Pjesničke skice”, nijedno nije štampano za njegovog života.

Tanja Bakić je pjesnikinja i književni prevodilac. Na doktorskim je studijama iz oblasti nauke o književnosti. Objavila je četiri knjige poezije. Rezidencijalno je boravila u više država, a bila je pozvani gost na brojnim internacionalnim književnim festivalima. Dobitnica je nagrade Srednjeevropske inicijative za književnost 2016. godine, kao i raznih međunarodnih stipendija, poput britanske Asocijacija za istraživanja iz oblasti modernih humanističkih nauka (London), Internacionalne Kuće Autora (Grac), slovenačkog Javnog fonda za kulturne aktivnosti (Ljubljana), Traduki Novo Mesto, Traduki Tirana... Dva puta ju je internacionalni bord istoričara umjetnosti izabrao za predstavnika Crne Gore na Bijenalu umjetnika Evrope i Mediterana (2013. i 2015). Njena poezija zastupljena je u internacionalnim antologijama i časopisima, dok se među njenim pjesničkim prevodima ističu: Don Paterson, Lord Bajron, Endru Marvel, kao i Mladen Lompar - knjiga koju je prevela na engleski pod nazivom “Putanja konačnosti” (The Arc of Finitude). Kada je proza u pitanju prevela je romane: “Rat svjetova” Herberta Džordža Velsa, “Životinjska farma” Džordža Orvela, “Gladno kamenje i druge priče” Rabindranata Tagore...

Bonus video: