Pripreme koreodrame

Preispitivanje straha kroz odnos majke i kćerke

Počele su pripreme na koreodrami “Dok dišem” Tamare Vujošević Mandić, u produkciji Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT. Premijera je najavljena za kraj marta u prostoru galerije „Risto Stijović“ u Staroj varoši u Podgorici

3135 pregleda 0 komentar(a)
Sa prve probe, Foto: Fiat-montenegro.org.me
Sa prve probe, Foto: Fiat-montenegro.org.me

Pripreme koreodrame Tamare Vujošević Mandić radnog naziva „Dok dišem“ počele su u produkciji Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT. Premijera je planirana za kraj marta, a biće izvedena u prostoru galerije „Risto Stijović“ u Staroj varoši u Podgorici.

Probe se odvijaju u manjim timovima, u skladu s važećim mjerama i preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, istakli su iz FIAT-a i dodali da je ovo treća predstava u njihovoj produkciji od obnove festivala 2013. godine.

U koreodrami se propituje pojam straha kroz patološki odnos majke i kćerke: posesivnost, strah i sadizam majke i kroz kćerkinu introvertnost i čežnju za slobodom, najavili su iz FIAT-a. U predstavi igraju glumica Julija Milačić, Petrović Njegoš i balerina Ana Babac. Dramaturškinja je Stela Mišković, dizajn plakata i programa potpisuje mlada dizajnerka Iva Ivanović, izvršni producent je Danilo Milatović, a fotograf Duško Miljanić.

Vujošević Mandić je, povodom početka rada na koreodrami „Dok dišem“, izjavila da joj je zadovoljstvo da, kao stari učesnik, “sa dozom nostalgije”, ponovo radi za FIAT.

“Sa velikim uzbuđenjem, nakon toliko mjeseci ne samo socijalne već gotovo ‘umjetničke’ izolacije ponovo se vraćamo pozorišnoj sceni. Kako bismo ipak ispoštovali sve epidemiološke mjere koje nameće ovaj trenutak, na sceni će biti samo dva aktera - Julija Milačić Petrović Njegoš i Ana Babac, dok je dramaturškinja Stela Mišković. Svi se iskreno radujemo što nam je ponovo data prilika da radimo na kreiranju koreodrama, a posebna zahvalnost zbog toga ide Ani Vukotić koja nam je velikodušno ponudila saradnju i omogućila da počnemo sa procesom rada“, rekla je Vujošević Mandić.

Tako je ova predstava prilagođena je epidemiološkoj situaciji i predstavlja putokaz kojim bi se teatarski projekti u Crnoj Gori mogli voditi. Festival internacionalnog alternativnog teatra, uprkos globalnoj pandemiji, održan je početkom septembra 2020. godine. Tokom deset festivalskih dana uspješno su realizovana 33 sadržajna i raznovrsna programa.

“U složenim epidemiološkim i organizacijskim uslovima, možemo biti ponosni na činjenicu da smo uz poštovanje svih propisanih mjera i preporuka, festival realizovali bez ijednog potvrđenog slučaja infekcije koronavirusom”, istakli su iz organizacije FIAT-a.

Vujošević Mandić odavno je poznata publici u Crnoj Gori i izvan nje, po projektima u domenu koreografije. Diplomirala je u baletskoj školi „Lujo Davičo“ u Beogradu. U Sarajevskom narodnom pozorištu je kao baletski igrač ostvarila značajne solo i epizodne uloge, u klasičnim i savremenim baletima. Od 2000. godine radi kao baletski pedagog u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“, a paralelno je osnivala baletsku trupu “Ballo” s kojom u samostalnoj produkciji radi predstave i razvija savremeni pokret u Crnoj Gori.

Kao autor-saradnik radi koreografiju i scenski pokret za Crnogorsko narodno pozorište, ali i ostala pozorišta u Crnoj Gori. Nastupala je u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je četiri nagrade na Bijenalu crnogorskog teatra za koreografiju i scenski pokret. U više od 80 predstava se ostvarila kao igrač, koreograf i autor.

Dramaturškinja Stela Mišković rođena je na Cetinju 1977. Diplomirala je i završila specijalističke studije na Odsjeku za dramaturgiju, na Fakultetu dramskih umjetnosti. Za vrijeme studija bila je učesnica „Sarajevo Talent Campusa “ u okviru Sarajevo Film Festivala. Biro za naučnu, obrazovnu, kulturnu i tehničku saradnju Crne Gore nagradio ju je kao najboljeg studenta Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.