Nikola Vučinić ponovo na Kustendorfu

Međunarodni filmski i muzički festival, čiji je osnivač Emir Kusturica, počinje danas u onlajn formi

4788 pregleda 0 komentar(a)
Na programu serija “Bila jednom jedna zemlja“ Emira Kusturice i njegov dokumentarac „Junaci našeg vremena“, Foto: S. Pikula /danas.rs
Na programu serija “Bila jednom jedna zemlja“ Emira Kusturice i njegov dokumentarac „Junaci našeg vremena“, Foto: S. Pikula /danas.rs

Mladi crnogorski reditelj Nikola Vučinić, sa svojim filmom “Velika dostignuća”, jedini je crnogorski predstavnik u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”, koji počinje danas i traje do 25. januara.

Kustendorf se, usljed pandemije virusa korona, održava onlajn i može se pratiti putem digitalne platforme „kustendorf.online“.

Mladi Nikšićanin je već zapažen na ovom festivalu 2018. godine kada je osvojio nagradu “Bronzano jaje” za film “Lumpen” koji je nastao kao ispit iz predmeta režija na prvoj godini Fakulteta dramskih umjetnosti.

Festival će danas otvoriti njegov osnivač, reditelj Emir Kusturica i potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković. U okviru otvaranja, pored predstavljanja žirija, biće prikazan rođendanski omaž glumici Fej Danavej i Kusturičin dokumentarni film „Junaci našeg vremena“.

Takmičarski program se sastoji od 22 kratkometražna filma domaćih i stranih autora, a danas će biti prikazano njih pet, kao i četiri razgovora Kusturice sa autorima.

Međunarodni žiri koji će odlučiti o pobjednicima čine: nagrađivana italijanska rediteljka Aliče Rorhaver, glumac Miki Manojlović i snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske Bruno Tarijer. Nagradu „Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodijeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Programska cjelina „Savremene tendencije“ počinje danas filmom Andreja Končalovskog „Dragi drugovi“ koji je dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala, a nakon filma biće prikazan razgovor režisera sa Kusturicom. U toj selekciji su i filmovi: „Vendi“ reditelja Bena Zejtlina, zatim dobitnik nagrade filmskih kritičara na filmskom festivalu u Veneciji „Gospođica Marks“ rediteljke Suzane Nikjareli i film „Kamenolomac” rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano de Serio.

U okviru repertoarske cjeline „Retrospektiva velikana“ biće emitovana prva epizoda serije „Bila jednom jedna zemlja“ čiji je autor Kusturica, a najavljeno je da će biti prikazane ukupno četiri epizode.

Posljednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka „Rastvaranje“, koji će pratiti razgovor Kusturice sa producentkinjom i glavnom glumicom filma Dinarom Žumagalijevom, zatvoriće festival u ponedjeljak.

Bonus video: