Duh Mediterana u Podgorici

Postavka "Refleksije Mediterana" otvorena je večeras u holu KIC-a "Budo Tomović" gdje se može pogledati do prvog februara

6424 pregleda 223 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Duh Mediterana kišnoj podgoričkoj noći donijela je izložba Udruženja ulcinjskih likovnih umjetnika "Plavi biser"sa svojom postavkom "Refleksije Mediterana" koja je večeras otvorena u holu Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović".

Veliki, ali ipak ograničen broj posjetilaca, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera usljed pandemije virusa korona, prisustvovao je predstavljanju djela petoro crnogorskih likovnih umjetnika, a i među publikom se osjetila pozitivna atmosfera koju izložena djela sa juga zemlje donose.

Slikari Edin Kaplani, Bilal Nikezić, Vahida Nimanbegu, Naser Hasa i Mersiha Resulbegović Mavrić tako su nastavili svoju "turneju" nakon što je postavka već bila predstavljena u Baru i Bijelom Polju. Večerašnju izložbu je otvorio akademik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, književnik Zuvdija Hodžić ističući da svaki od umjetnika na sebi svojstven način iznosi čari Mediterana, a ponajviše Ulcinja...

Zajednički motiv petočlanoj ekipi umjetnika je upravo Mediteran i sve ono što taj predio u njima budi, a što se reflektuje na platnima.

Dominantni prikazi mora, vode, riba, talasa, sunca, kamena, arhitekture i Jadrana u cjelini čine da posmatrač udahne mediteranski vazduh, osjeti vjetar sa pučine, čuje huk talasa, zamisli ili se prisjeti šetnje uz obalu, zastane ispred zidina starih gradova, te iskusi život koji mirno vrvi u Ulcinju, ali i na primorju uopšte.

Izložba "Refleksije Mediterana" ne prikazuje istu postavku kao na prvoj izložbi, već je umjetnici mijenjaju i nadopunjuju.

Ipak, Kaplani je za ovu priliku izdvojio svoje prepoznatljive radove iz ciklusa slika "Ribe", a koji su nastali tokom 2020. godine u akrilik i kombinovanoj tehnici. Hasanaga Nimanbegu je odabrala djela iz ciklusa “Mediteran” koja su nastala 2016. godine u tehnici ulje na platnu. Resulbegović Mavrić prikazuje slike u kombinovanoj tehnici iz 2017. i 2018. godine. Nikezić je izdvojio djela koja prikazuju morski život s posebnim obzirom prema koloritu, dok je Hasa prikazao i segmente iz tradicionalnog, a opet savremenog života u Ulcinju.

Izložba postavljena u holu KIC-a može se pogledati do 1. februara, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

Bonus video: