Basarin “Kontraendorfin” roman godine

“’Kontraendorfin’ je još jedan roman Svetislava Basare u kojem on, koristeću svoj karakterističan humor i hiperbolu, razbija sve nacionalne ideale i svu megalomaniju koju takav trend nosi, stvarajući vrhunsku satiru. Vrhunac Basarinog opusa o demontiranju srpskih mitova"", navodi se u opisu romana

1826 pregleda 1 komentar(a)
Basara, Foto: BETAPHOTO
Basara, Foto: BETAPHOTO

Pisac i novinar Svetislav Basara dobitnik je 67. NIN-ove nagrade za roman godine “Kontraendorfin”, saopšteno je juče.

Predsjednik žirija Teofil Pančić izjavio je da je roman “Kontraendorfin” sačinjen od nemogućih scena, nedopustivih zaključaka, paradoksalnih tvrdnji, cijele ljestvice nadrealizovanih hiperbola kojima se pretresaju temelji ne samo Srbije, nego i savremenog svijeta uopšte.

“Ovim romanom čitalac se izvodi iz zone komfora”, rekao je Pančić, obrazlažući odluku žirija koji su, uz njega, činili i: Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

“’Kontraendorfin’ je još jedan roman Svetislava Basare u kojem on, koristeću svoj karakterističan humor i hiperbolu, razbija sve nacionalne ideale i svu megalomaniju koju takav trend nosi, stvarajući vrhunsku satiru. Vrhunac Basarinog opusa o demontiranju srpskih mitova. Detronizacija nacionalnih veličina i bardova, od Andrića do Đilasa, razobličavanje tobožnjih istorijskih i biografskih kontroverzi, kod njega je uvijek u službi izvrgavanja ruglu pogubnog srpskog mentaliteta, ideoloških zanosa i nacionalne megalomanije njegovih nosilaca, čije je samouništavajuće razmjere u literarnoj formi uzdigao do groteske i ubojite, bespoštedne satire. Neiscrpan humor i hiperbola glavna su piščeva oružja i u ovom romanu, svojevrsnom nastavku Andrićeve ljestvice užasa. Nesumnjivo najbolji i najubojitiji u vijencu Basarinih romana koje otvara Početak bune protiv dahija i koji tematizuju maligne i neuralgične tačke novije srpske istorije, kulture i politike”, navodi se u opisu romana.

Pored toga što je 67. Ninov laureat, Basara je prestižno književno priznanje dobio i 2006. za roman “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”.

Pored njega, u najužem izboru ove godine našao se i crnogorski pisac Ognjen Spahić za roman “Pod oba sunca”, a među finalistima bili su i romani: “Sloboda govora” Vladana Matijevića, “Što na podu spavaš” Darka Cvijića, “Ljudi bez grobova” Enesa Halilovića, “Prekrasne ruševine” Sava Stijepovića i “Ništa nije ničije” Bojana Savića Ostojića.

Usljed epidemiološke situacije koja je i dalje visokorizična, proglašenje dobitnika je organizovano onlajn, putem zoom aplikacije.

 Izvodi čitaoca iz zone komfora: “Kontraendorfin'
Izvodi čitaoca iz zone komfora: “Kontraendorfin"foto: laguna.rs

Na konkurs za 67. Ninovu nagradu stiglo je 212 romana, a upravo zbog tolikog broja pristiglih knjiga na konkurs, ali i otežanog rada tokom pandemije, datum proglašenja pobjednika pomjeren za nekoliko dana u odnosu na prethodne godine.

Pokrovitelji Ninove nagrade su Sberbank, kao i jedna domaća i dvije strane kompanije koje žele da ostanu anonimne.

Pobunjene čitateljke objavile svoje finaliste

Uoči jučerašnjeg proglašenja dobitnika NIN-ove nagrade, Udruženje „Pobunjene čitateljke” objavilo je svoju listu predloga među kojima su samo knjige koje su napisale žene, u znak protesta što su u najvećem broju slučajeva do sada dobitnici muškarci, ali i zato što su nezadovoljne jer u najuži izbor ove godine nije ušla nijedna autorka.

Izbor objavljen na “portalu za pobunjene čitatelje” Bookvica.net, sastavile su: Dara Šljukić, Irena Jovanović, Nađa Bobičić, Milica Ulemek, Slavka Vlalukin i Borisav Matić, a obuhvata djela i autorke: “Sinovi, kćeri” Ivane Bodrožić, “Hostel Kalifornija” Zvonke Gazivode, “Nemaju sve kuće dvorište” Katarine Mitrović, “U jarku” Slađane Nine Perković, “Ispod majice” Marije Ratković i “Skrik” Ljiljane Maletin Vojvodić. Credit: BETAPHOTO Caption: Svetislav Basara - Foto: BetaPhoto Credit: Laguna.rs Caption: Izvodi čitaoca iz zone komfora: “Kontraendorfin” - Foto: Laguna.rs

Bonus video: