obilježavanje 140 godina od osnivanja biblioteke

Fotografije stare Podgorice

Izložba je postavljena u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, a dostupna je za posjetioce svakog radnog dana

1512 pregleda 1 komentar(a)
Dio postavke
Dio postavke

Izložba fotografija Podgorice postavljena je u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, povodom obilježavanja 140 godina od osnivanja biblioteke. Fotografije su trenutno izložene u sali „Božidar Vuković Podgoričanin“ na drugom spratu Biblioteke, a izložba je otvorena za posjetioce svakog radnog dana.

“Napravljena je selekcija fotografija u posljednjih 140 godina, ali neke datiraju i iz ranijeg perioda (najstarija fotografija je iz 1838. godine). Sve fotografije preuzete su iz arhive Biblioteke koja je izuzetno posvećena očuvanju uspomene na nekadašnju Podgoricu. Ovom izložbom Biblioteka želi da pokaže put razvoja Podgorice u godinama razvoja same Biblioteke”, navodi se na Fejsbuk stranici biblioteke.

Veliki broj fotografija nastao je između dva svjetska rata kada su u bombardovanjima porušene brojne građevine iz tog vremena.Iz biblioteke “Radosav Ljumović” ističu da je u planu i da postavka bude putujućeg karaktera, ali do daljeg ostaje otvorena u biblioteci.

Iz Narodne biblioteke pozivaju građane da učestvuju i pomognu da se očuvaju sjećanja na nekadašnji izgled Podgorice, tako što će ustupiti svoj privatni materijal kako bi bio obrađen putem kompjuterske reanimacije.

Preporučujemo za Vas