Za veću vidljivost glumaca

Prva u nizu emisija “Razgovori sa glumcima”, u okviru istoimenog projekta Udruženja glumaca, počinje večeras u 19 časova

2913 pregleda 0 komentar(a)
Glumci zadržavaju pozitivan stav: Anđela Radović, Foto: Privatna arhiva
Glumci zadržavaju pozitivan stav: Anđela Radović, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska glumica Sanja Vujisić danas će ugostiti svog kolegu Đorđija Tatića u prvoj emisiji “Razgovori sa glumcima” koja se danas u 19 časova emituje na Studentskom radiju Krš, a u sklopu projekta koji je pokrenulo Udruženje glumaca Crne Gore, u saradnji sa Krš radijom i Sekretarijatom za kulturu i sport.

“Naime, glumci će svake srijede u 19 časova, na 99 megaherca Radija Krš, voditi emisiju koju smo nazvali ‘Razgovori sa glumcima’. Ono što je jedinstveno jeste da će se svake sedmice mijenjati glumac u ulozi voditelja, kao i da će gosti, takođe, biti glumci iz zemlje i regiona. Emisija će se baviti umjetnošću i kulturom, odnosno svim aktuelnostima iz te sfere, kao i temama bliskim glumcima i umjetnicima uopšte”, kazala je “Vijestima” glumica Anđela Radović u ime Udruženja glumaca.

Ova emisija, može se zaključiti, dolazi kao svojevrstan nastavak projekta “Making of” i istoimenih radio emisija u kojima su mlade glumice Milica Šćepanović i Jelena Đukić razgovarale sa filmskim radnicima o kinematografiji i njihovom poslu. Ono što ovu ideju izdvaja kao specifičnu jeste što će glumci razgovarati jedni sa drugima, pa se može očekivati interesantan i blizak kontakt i sa publikom.

Ideja koja je pokrenula ovaj projekat postojala je već duže vremena, kaže Radović, ali usljed okolnosti Udruženje nije uspjelo ranije da je realizuje.

“Ono po čemu će emisija biti specifična jeste prošireni spisak ‘voditelja’ koji će se svake sedmice mijenjati i koji će razgovarati sa svojim kolegama glumcima kroz opuštene razgovore. Rekla bih da je u pitanju specifičan format kakvog nema trenutno u Crnoj Gori, a u inostranstvu postoje neke slične stvari. Mislim da će to biti slobodnija forma razgovora u odnosu na novinarske razgovore, jer će glumci moći iz svoje vizure i da pitaju i da odgovaraju, odnosno da vode razgovor kao kolege, prisnije, pa ćemo samim tim moći da čujemo neke zanimljive stvari i o našem poslu i umjetnosti uopšte, iz perspektive onih koji su u tome direktno. Generalno, fokus i tema svega toga su kultura i umjetnost”, objašnjava Radović.

Na pitanje da li će ove emisije doprinijeti vidljivosti glumaca na crnogorskoj kulturnoj, ali i društvenoj sceni, Radović ističe da je upravo to i cilj Udruženja glumaca.

“Posljednjih godinu dana usljed pandemije nas glumaca praktično i nema na sceni, jer pozorišta ne rade i ništa se ne snima. Drago mi je da su makar umjetnici iz drugih oblasti mogli da realizuju svoje uobičajene aktivnosti. Mi smo se, tokom pandemije, zaista borili da povećamo našu vidljivost kroz neke nove projekte i predstavljanja, jer se kao Udruženje glumaca trudimo da afirmišemo glumce i našu umjetnost kroz naš rad. Mislim da smo, koliko-toliko, uspjeli da povećamo vidljivost glumaca i da zastupamo naš zajednički interes, iako uvijek može bolje i više. Ipak, uz epidemiološke mjere koje omogućavaju glumcima da rade ono što vole, a to je da igraju, nadam se da ćemo moći uskoro da se angažujemo više”, ističe Radović.

Kada su zajednički interesi u pitanju, Radović dodaje, u posljednje vrijeme se često bilo kakvo istupanje i zalaganje za kulturu i umjetnost tumači kao politički angažman, iako je svrha svega umjetnost sama po sebi.

“Mi se ipak trudimo da umjetnost bude u fokusu, jer je nama umjetnost primarni cilj. Nijesmo zadovoljni time što vidimo da ne postoji neki konkretan plan kad je kultura u pitanju. Na to smo i do sada skretali pažnju, pa smo tako podržali inicijativu Kulture Korektiv, a ukazivali smo ranije, ali i sada da je neophodno posvetiti pažnju kulturi. Još uvijek nemamo državnog sekretara za kutluru koji bi se bavio našim pitanjima i problemima kulturne scene. Izgleda da državnog sekretara neće biti ni u narendom periodu pa smo u nekoj ‘inkognito’ situaciji. Tu se jesmo oglasili, a sada pokušavamo da stupimo u kontakt sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, jer ne vidimo da postoji neki plan koji kulturu stavlja u fokus... Ne vidimo da se nešto radi na polju umjetnosti. Bez obzira na sve to, zadržavamo pozitivan stav i gledamo da, koliko možemo, svemu doprinesemo nekim svojim aktivnostima”, zaključuje Radović.

Bonus video: