Umjesto riječima, govorim bojom i linijom

Bilal Nikezić za “Vijesti” priča o svojoj inspiraciji koju pronalazi u ljepoti Mediterana, ali i ljudskoj figuri

3324 pregleda 438 reakcija 3 komentar(a)
Nikezić, Foto: Luka Zeković
Nikezić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.02.2021. 08:43h

Umjetnik iz Ulcinja Bilal Nikezić govori bojama i linijom, a nepresušni izvor inspiracije pronalazi u svojoj okolini, Mediteranu, kalimerama, plažama i svemu ostalom što taj predio nudi. Likovni kritičari ističu da se Nikezić u svom djelu bavi intuicijom ljepote, neprekidno tragajući za njenom proporcijom i mjerom. A ljepotu Nikezić pronalazi u svemu, od prirode do čovjekovog tijela, i želi je prikazati na jednostavan, ali jedinstven način zapečaćenu u trenutku u kojem ju je spoznao.

“Kad bih riječima znao da opišem ono što slikam, ja bih bio pisac i vjerovatno ne bih slikao. Ono što želim da kažem ja govorim uz pomoć boja i linija”, ističe on u razgovoru za “Vijesti”.

Nedavno se predstavio na izložbi Udruženja ulcinjskih umjetnika “Plavi biser” u Podgorici, a nakon Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” postavka “Refleksije Mediterana” uskoro će moći da se pogleda i u Tuzima. Naime, iako je prvobitno planirano da izložbom u Podgorici “Refleksije Mediterana” zatvore krug svoje turneje, Sekretarijat za lokalnu samoupravu Tuzi 8. februara organizuje izložbu sa proširenim sastavom umjetnika, pa će se uz Nikezića, Edina Kaplanija, Merihu R. Mavrić, Nasera Hasu i Vahidu Nimanbegu, predstaviti i Brigita Antoni i Jozo Kočović. Postavka će biti otvorena u ponedjeljak u Kulturno-informativnom centru “Malesija” u 18 časova i biće dostupna za javnost do 16. februara, svakog radnog dana od osam do 16 časova.

Još nije poznato čime će se Nikezić ovoga puta predstaviti, jer je i za dosadašnje postavke mijenjao slike. Ipak, ono što je na njegovim slikama uvijek nepromjenjivo jeste uticaj Mediterana i jedinstvenog kolorita tog područja koji Nikezić prenosi na platno.

“Na tri izložbe Udruženja ulcinjskih umjetnika ja sam se drugačije predstavio, ali jedno je isto - moj kolorit kojim dominira plava boja Mediterana. Tu boju ne mogu izbjeći u mojim djelima. Izgleda da mi je Mediteran ušao u dušu i ni ne pokušavam to da izbjegavam. Slike koje sam do sada izdvajao su tematski drugačije u odnosu na ono što ja inače stvaram i što je motiv koji me okupira, ali sve to svakako jeste dio mog stvaralaštva. Izabrao sam motive koji nam dočaravaju istinski duh Mediterana, morski život, bogatstvo života mora za koje sam vezan i pored umjetnosti, jer se bavim (podvodnim) ribolovom već 40-50 godina. Ako me zdravlje posluži, planiram sa tim i da nastavim. Pretpostavljam da to dovoljno pokazuje šta znači onaj čuveni izraz ‘živjeti sa morem’”, rekao je Nikezić “Vijestima”.

Sabirajući njegova djela u bogatom opusu može se uočiti da je nezaobilazan motiv lik, tijelo i pojava žene, ženska figura u raznim prikazima, oblicima, formatima, stanjima. Ta virtuoznost, elegancija i strast ženskog tijela koje opija umjetnike od davnina, ostavlja poseban trag i u Nikezićevom stvaralaštvu.

“Naravno, to se može uočiti i u drugim mojim radovima. Kod mene dominira ženska figura u svakoj formi i svakom obliku. Ali ipak, to je opet povezano sa našim plažama, morem, Mediteranom gdje možemo vidjeti mnogo lijepih pojava. Imam različite cikluse, od Mediterana, preko ozbiljnih tema, do čovjekovog tijela i mnogih drugih motiva. I pored svega toga, u meni idalje buja niz novih ideja i materijala, a u dinamici života koji vodim ne stižem sve ni da obradim. Ostalo mi je još godinu dana do penzije, pa se nadam da ću tada imati više vremena da se posvetim stvaranju, samo da zdravlje posluži”, iskreno priča Nikezić.

S obzirom na to da tijelo čovjeka, žensko (ipak) više, inspiriše umjetnike na stvaranje velikih djela, bilo da je u pitanju književnost, muzika, arhitektura, slikarstvo, na pitanje za čim Nikezić traga, šta želi da otkrije, pronađe, predstavi publici ili samome sebi, on odgovara da je žena uvijek zahtjevna za promišljanje.

“Tema žene uvijek zahtijeva mnogo vremena za promišljanje, na svaki način - i kao likovni izraz i kao motiv, kao inspiracija ili ideja... Ja se inače bavim ljudskom figurom, ali pretežno je to, ipak, figura žene. Kada je u pitanju opšta ljudska figura - radim je u svakom obliku, na svaki mogući način i kroz svaku njenu situaciju. Iskreno i ovdje, ali i u inostranstvu, na prikazanu žensku figuru se gleda na svakakav način, pa nerijetko dobijam razna banalna pitanja. Sami ste rekli, a i ja to mislim, da je motiv žene iskonski motiv umjetnika koji traje od praistorije pa do danas. Ako se bavite istorijom umjetnosti biće vam jasno da je to nepresušna tema i ljepota. Ljudska figura, a ženska naročito, daje bezbroj mogućnosti za izražavanje. Ja mislim da likovni jezik kroz tu figuru žene može prikazati mnogo toga, razne ljepote i to definitivno nikada nije i neće biti banalno kao što neke ljudske misli jesu”, ističe Nikezić i dodaje da posebno u umjetnosti tijelo čovjeka doživljava velelepni uspon svoje ljepote, te se može kroz razne metafore prenijeti u stvarnost.

Na pitanje ima li očekivanja od naredne izložbe u Tuzima, ističe da nije imao neka specijalna očekivanja kada je izlaganje u podgoričkom KIC-u u pitanju, pa se lijepo iznenadio interesovanjem publike i posjećenošću, što će sigurno i u Tuzima biti slučaj-

“Kad sam došao na izložbu u Podgoricu veoma prijatno sam se iznenadio, posebno zbog toga što nas je u putu pratilo veliko nevrijeme, pa nijesmo znali hoće li uopšte biti publike u galeriji, ali kad smo došli svi smo se oduševili”, prisjetio se Nikezić.

Na pitanje može li se uskoro očekivati neka nova samostalna izložba, možda retrospekcija, kaže da o tome i sam razmišlja već duže vremena.

“To bi bilo lijepo, ali za sada ovdje ipak ne... Tokom posljednje godine zaista razmišljam o tome da pripremim retrospektivnu izložbu, jer imam materijala za to, a i u godinama sam kad bi se mogao da ispričam svoju priču... Vidjećemo šta će biti. Prije ljeta sam imao ponudu za izložbu u Gracu, u Austriji. Nažalost, zbog situacije sa virusom korona izložba je odložena do daljeg. Materijala imam, a stalno radim i na novom”, zaključuje Nikezić.

U trenutku nekada napravim 20-30 skica istog motiva

Za razliku od mnogih umjetnika kojima nekada naiđu i “stvaralačke blokade” Bilal Nikezić se može pohvaliti velikim nadahnućem.

“Nezahvalno je govoriti o stvaranju i čitavom procesu, ali ukratko mogu reći da imam mnogo ‘trenutačnih’ inspiracija, pa sam nekada prinuđen da pravim skice, u trenutku i po 20-30 skica istog motiva, samo kako bih na osnovu svih njih mogao napraviti napraviti jednu sliku, rijetko dvije. Faktički, sve te skice služe da bih sagradio djelo i da bih napravio sliku koju trenutku vidim i osjetim”, ističe on.

Nikezić je rođen 1955. u Ulcinju gdje živi i radi kao profesor likovne umjetnosti u Srednjoj mješovitoj školi „Bratstvo i jedinstvo“. Diplomirao je na Akademiji likovnih imjetnosti u Prištini 1978. u klasi profesora Redžepa Ferija. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1978. godine. Do sada je samostalno izlagao oko 20 puta, a učestvovao je na više od 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je nagrade likovnog salona “13. novembar” na Cetinju, 1980. godine, prve nagrade za slikarstvo FLU u Prištini 1977. godine, specijalnog priznanja na III Međunarodnoj izlozbi “INSEA” u Novom Sadu, 1974. godine i drugih.

Bonus video: