Gusle - simbol trajanja i opstajanja

Izložba gusala, nazvana “Kad javorovo drvo zapjeva”, biće otvorena sjutra u Etnografskom muzeju na Cetinju

6398 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Narodni Muzej Crne Gore
Foto: Narodni Muzej Crne Gore

Izložba “Kad javorovo drvo zapjeva” Narodnog muzeja Crne Gore (NMCG) biće otvorena sjutra u Etnografskom muzeju na Cetinju, u 14 časova. Otvaranje izložbe će biti održano onlajn, putem zvaničnih Fejsbuk i Instagram stranica NMCG, a snimak će biti dostupan i na Jutjub kanalu Narodnog muzeja.

Na otvaranju će govoriti direktorica NMCG, dr Anastazija Miranović, koja će i otvoriti postavku, i etnološkinja Etnografskog muzeja Tatjana Rajković, koje su i autorke izložbe.

Postavka prikazuje gusle iz Zbirke muzičkih instrumenata iz fundusa Etnografskog muzeja.

Za ovu priliku izdvojena su 34 predmeta koja datiraju od 19. do prvih decenija 20. vijeka. Najstariji, a ujedno i najdragocjeniji primjerak su gusle izrađene 1801. godine, koje su kao nasljeđe od roditelja pripadale Petru II Petroviću Njegošu.

“Svaki primjerak gusala je autentičan pa će na izložbi moći da se vide različiti primjerci, od onih skromne izrade, gotovo bez ikakvog ukrasa, do primjeraka bogato ornamentisanih i raskošno obrađenih na kojima su stvaralačko umijeće, mašta i inventivnost došli do punog izražaja”, najavili su iz Narodnog muzeja.

Oni dodaju da su gusle vjekovima već prisutne na ovim prostorima i to “kao neizostavan pratilac narodnog života i vjeran svjedok svih važnih događaja vezanih za kuću, pleme i narod”. Tako su gusle postale simbol trajanja i opstanka.

Izložba i otvaranje organizuju se uz poštovanje aktuelnih zdravstvenih mjera sa ciljem suzbijanja pandemije virusa korona.

Bonus video: