Deklinacije u paštrovskim ispravama

Predstavljanje monografije prof. dr Biljane Šljivić Šimšić

1312 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Mockups Design, Foto: Mockups Design
Foto: Mockups Design, Foto: Mockups Design

Promocija monografije o deklinaciji u paštrovskim ispravama od 16. do 18. vijeka autorke prof. dr Biljane Šljivić Šimšić, slavistkinje i profesorke na više prestižnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, biće upriličena sjutra u 19 časova putem Zoom aplikacije. Monografiju su objavili Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak” i Društvo za kulturni razvoj „Bauo” iz Petrovca na Moru.

Na predstavljanju knjige učestvuju recenzenti i istraživači paštrovskog pisanog i usmenog govora s Filološkog fakulteta u Nikšiću - prof. dr Jelica Stojanović, prof. dr Miodrag Jovanović, zatim prof. dr Pavle R. Anđus iz Udruženja „Drobni pijesak” koji je autor pogovora, glavna i odgovorna urednica izdanja, doktorand Milena Davidović, autorkina kćerka Ljubica Hankok i još jedan od priređivača iz Društva “Bauo” Dušan Medin.

“Cilj događaja je njegovanje uspomene na ličnost i djelo Biljane Šljivić Šimšić, ali i podsticanje na razvoj ‘digitalnog foruma’ o lingvističkim i uopšte temama iz domena nauke i kulture”, ističe se u saopštenju.

Monografija je doktorska disertacija koju je Šljivić Šimšić odbranila 1966. na Harvard univerzitetu, pred komisijom koju si činili neki od najistaknutijih lingvista 20. vijeka: dr Roman Jakobson (predsjednik) i članovi dr Horace Lunt i dr Albert Lord.

“Ovaj naučni poduhvat profesorke Šljivić Šimšić decenijama je bio znan tek pojedincima s našeg prostora, dok brojni naučni i kulturni radnici, posebno istraživači bogate tradicije i nasljeđa Paštrovića, nijesu imali priliku da se s njim susretnu ni nakon više od pola vijeka od nastanka, čime je zasigurno umanjen sveukupni korpus znanja o lingvistici paštrovskog kraja”, piše u saopštenju.

Nedavno preminuli profesor dr Živojin Stanojčić tokom naučnog skupa „Paštrovići - govorni i pisani jezik”, još 2011. godine u Beogradu, ukazao je na postojanje ove disertacije i predložio njeno objavljivanje. Na promociji će biti emitovano i njegovo izlaganje tog skupa.

Video-snimak promocije će biti naknadno postavljen na Jutjubu, društvenim mrežama i portalima.

Bonus video: