Preminuo kompozitor Vojkan Borisavljević

Publika ga pamti kao autora hitova „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“, „A sad adio“

1980 pregleda 2 komentar(a)
Vojkan Borisavljević, Foto: Screenshot Youtube
Vojkan Borisavljević, Foto: Screenshot Youtube

Proslavljeni srpski dirigent, kompozitor i aranžer Vojkan Borisavljević preminuo je u 74. godini. Ostaće upamćen kao autor hitova „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“, „A sad adio“ i muzike za TV serije „Sivi dom“ i „Vruć vetar“ i filma „Lajanje na zvezde“, javlja RTS.

„S tugom javljamo da nas je napustio maestro Vojkan Borisavljević, velikan muzike s kojim smo uradili sjajne koncerte, prije svega u Sava centru, sa horom i orkestrom u decembru 2019. Počivaj u miru“, napisao je Momčilo Bajagić Bajaga na Fejsbuku.

Vojislav Vojkan Borisavljević rođen je u Zrenjaninu 5. maja 1947. Po završenoj gimnaziji studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama “Dr Vojislav Vučković” i “Stanković”, kao i na privatnim studijama u Parizu. Umjetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine. Komponovao je više od pet stotina pjesama za najpoznatije jugoslovenske pjevače među kojima su Leo Martin, Zdravko Čolić, Đorđe Marjanović, Miki Jevremović.

Sarađivao je sa TV Beograd kao muzički saradnik i urednik od 1968. godine. Učestvovao je na većem broju muzičkih, pozorišnih i filmskih festivala u zemlji i inostranstvu, gdje je više puta nagrađivan. Cijeli radni vijek proveo je kao slobodan umjetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umjetnika. Komponovao je muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dječje pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što čini nekoliko stotina dijela različitih žanrova.Dobitnik je nagrade „Darko Kraljić“, koja se dodjeljuje od strane Udruženja kompozitora Srbije za muzičko stvaralaštvo u domenu popularne muzike.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert, nazvan „Moja odiseja“, a tom prilikom uručena mu je pomenuta nagrada. Te godine objavio je i istoimenu knjigu.

Bonus video: