Premijera predstave o umjetnosti

Crnogorsko narodno pozorište postavlja novi komad na scenu

4165 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić

Crnogorsko narodno pozorište nakon više od godinu najavljuje premijeru, a u pitanju je predstava „Đokonda“, po drami „Žena koja se igra“ Viktora Lodata.

Komad je režirala i adaptirala mlada crnogorska rediteljka Dušanka Belada koja je prethodnih mjeseci u CNP-u bila angažovana u sklopu programa za stručno osposobljavanje i ovo je njena prva predstava. “Žena koja se igra” biće izvedena sjutra na sceni “Studio” u 16 časova.

Pored predstave “Đokonda” u CNP-u još dvije predstave čekaju na svoju premijeru - “Smrt i njeni hirovi” u režiji Lidije Dedović i “Posjeta” koju je režirao Aleksandar Morfov.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom premijere “Đokonde” saopšteno je da je u planu i izvedba tih komada, ali još uvijek se ne zna tačno kada, s obzirom na epidemiološku situaciju.

Na osnovu jučerašnjih komentara ansambla predstave, mladoj Beladi se sluti uspješna karijera, što su potvrdili svi uključeni u proces “Đokonde”. Glumac Slavko Kalezić istakao je da će u budućnosti biti vidljivo da je od posebnog značaja to što je Belada svoju prvu predstavu postavila u nacionalnom teatru, kao i da je proces rada na ovoj predstavi bio jedan od onih koji se pamte kao posebni.

U predstavi, pored Kalezića, igraju i: Zoran Vujović, Branka Otašević, Slobodan Marunović i Nebojša Šofranac - glasovi iz offa, Hana Jovićević i Pavle Bogićević. Kostimografkinja je Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, lektorka Jelena Šušanj, izvršne producentkinje Janja Ražnjatović i Jelena Milošević.

Otaševićeva je kazala da je izuzetno zadovoljna procesom rada na novom komadu i istakla da Kalezić i ona tumače više likova u predstavi, što je posebno izazovno. Ona podsjeća da je ovo “predstava o umjetnosti” i ukazuje na neophodnost umjetnosti i njen značaj i u izazovnom vremenu poput ovog, čiji ritam diktira pandemija.

Drama “Žena koja se igra” zasnovana je na “čudnom istorijskom incidentu iz 1911. godine”.

“Italijanski slikar sa prebivalištem u Francuskoj krade ‘Mona Lizu’ iz muzeja Luvr, a zatim živi sa slikom dvije i po godine u pariškom potkrovlju. Kroz seriju monologa, predstava zamišlja život Vinćenca Peruđe, kradljivca Đokonde, od godina provedenih u potkrovlju do njegovog kasnijeg života u Italiji. Radnju komada upotpunjuju i likovi čije se sastav kreće od italijanskog monaha iz 15. vijeka do francuskog modernog umjetnika Marsela Dišana“, ističu iz CNP-a.

Predstava će biti izvedena u skladu sa aktuelnim mjerama Instituta za javno zdravlje, koje, između ostalog, predviđaju ograničen broj posjetilaca na 20.

Reprizna izvođenja zakazana su za prvi, drugi, četvrti, peti, osmi i deveti mart.

Bonus video: