Umjetnost nije mrtva

Maša Laković, Milena Mandić i Aleksandra Drecun predstavile radove na Virtuelnoj izložbi FLU sa Cetinja

3006 pregleda 3 komentar(a)
“Umjetnost nije mrtva!” Maša Laković, Foto: FLU
“Umjetnost nije mrtva!” Maša Laković, Foto: FLU

Mlade umjetnice Maša Laković, Milena Mandić i Aleksandra Drecun predstavile su se u nastavku Virtuelne izložbe studenata Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja.

Virtuelna izložba koja se održava na Fejsbuk stranici Udruženja studenata Akademija Cetinje, FLU i Univerziteta Crne Gore, predstavlja svakog dana po jednog svog mladog umjetnika sve do 3. marta.

Radovi umjetnice Milene Mandić koja je na osnovnim studijama na smjeru grafičkog dizajna, inspirisani su trenutnom zdravstvenom situacijom u svijetu, ali i ispituje neka društvena pitanja.

Grafika Milena Mandić
Grafika Milena Mandićfoto: FLU

“Rad govori o zaraženom organizmu društva koje smo postali. Ograničeni prostorom i vremenom, stojimo u kvadratu stripa okupirani entitetom koga ne vidimo. Tijelom dišu slobodno samo simptomatske promjene...”, napisala je o svom radu Mandićeva.

Grafika Milena Mandić
Grafika Milena Mandićfoto: FLU

Maša Laković koja je na master studijama vajarstva predstavila je svoje dvije instalacije za koje je crpila inspiraciju iz preispitivanja poznatog.

“Umjetnost nije mrtva!” Maša Laković
“Umjetnost nije mrtva!” Maša Lakovićfoto: FLU

“Umjetnost nije mrtva!” je instalacija rađena od plastike i papira kroz koju umjetnica prikazuje njen pogled na odnos prema umjetnosti.

“Instalacija ‘Umjetnost nije mrtva!’ sastoji se od tri fotomontaže okačene na zidu i plastične figurice koja se nalazi na postamentu ispod njih. Fotomontaže su nastale tako što sam preko fotografije grada, neba i svemira stavljala ilustracije svog tijela u letu ili stanju levitacije i poređane su jedna iznad druge od najniže do najviše tačke leta (1.grad: niži sloj atmosfere; 2.oblaci: viši sloj atmosfere; 3.svemir). Kao protivtežu motivu uzdizanja, stavljam plastičnu “napucanu” figuricu ofarbanu u zlatno (kič element), koja čvrsto stoji na zemlji i propagira da umjetnost nije mrtva”, istakla je mlada umjetnica za ovu instalaciju.

Instalacija “Da li je Zemlja lopta ili je ravna?” sadrži fotomontaže iz prvog rada, ali prikazane sa drugačijom idejom.

“Da li je Zemlja lopta ili je ravna?” Maša Laković
“Da li je Zemlja lopta ili je ravna?” Maša Lakovićfoto: FLU

“Te iste fotomontaže (u drugom kontekstu) sadržane su i u radu ‘Da li je Zemlja lopta ili je ravna?’ i povezane sa, uslovno rečeno, loptom od gumenih patkica. Patkice su asocijacija na rano djetinjstvo kada smo Zemlju percipirali kao ravnu, i one u relaciji sa datim fotomontažama treba da otvore ovu naizgled banalnu temu. Cilj je zapitati se nad onim ‘poznatim’,” objasnila je Lakovićeva

Umjetnica sa osnovnih studija, smjer grafički dizajn Aleksandra Drecun je predstavila fotografije u kojima su ukomponovane i prikazane, kako ona kaže: “uživanje, razonoda, briga, zgode i nezgode jednog trenutka. “

Fotografije Aleksandre Drecun
Fotografije Aleksandre Drecunfoto: FLU

“Segment serije fotografija vožnje kroz Cascais, PT predstavlja jedinstvene momente zebilježene analognom kamerom. One dobijaju veću vrijednost prikazanog vremena sa značajem samog procesa razvijanja analogne fotografije. Serija prikazuje memoriju jednog putovanja i situacije koje ovdje imaju interesantan odnos kolora koji se vezuje za samo mjesto”, zapisala je Drecunova o fotografijama.

Prethodnih dana je predstavljeno i dosadašnje stvaralaštvo Branke Kovačević, Aleksandre Aranitović, Bosiljke Bakočević, Maše Ratknić i Edina Ćeranića.

Bonus video: