Prirodne ljepote postale su potrošna roba

Kuratorski koncept “Budućnost u ruševinama” Natalije Vujošević počinje iduće sedmice u okviru projekta “Ekologije budućnosti”, a realizuje se na 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom

2681 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija koncepta Natalije Vujošević, Foto: Filmski Centar Crne Gore
Ilustracija koncepta Natalije Vujošević, Foto: Filmski Centar Crne Gore

Interdisciplinarni projekat “Ekologije budućnosti” u Crnoj Gori će početi iduće sedmice, kuratorskim konceptom “Budućnost u ruševinama” Natalije Vujošević. To je najavio Filmski centar Crne Gore (FCCG) koji je nosilac projekta za Crnu Goru, a koji su putem javnog konkursa 2020. godine, za šest zemalja zapadnog Balkana, inicirali British Council i fondacija LUX London, dok su partneri Fondacija „Petrović Njegoš“ i Institut za savremenu umjetnost.

“’Budućnost u ruševinama’ kuratorke Natalije Vujošević dio je programa ‘Ekologije budućnosti’, projekta ‘Tu smo: Pokretne slike umjetnika’, British Council-a i LUX-a, a koji je sa njima razvio kurator Tendai John Mutambu. ‘Ekologije budućnosti’ se Zapadnom Balkanu predstavlja kroz seriju izložbi i događaja, koje uređuje šest kuratora iz regiona”, piše u saopštenju FCCG.

“Budućnost u ruševinama” je naziv izložbe i interdisciplinarnog programa koji se simbolično organizuje upravo na 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

“Tokom tih 30 godina smo suočeni sa naletima divljeg neoliberalizma, čije se posljedice reflektuju kroz urbani i prirodni pejzaž. Dok se ideje o zajedništvu urušavaju zajedno sa zapuštenim remek-djelima socijalističke arhitekture, crnogorske prirodne ljepote svode se na potrošnu robu za privlačenje kapitala investitiora. Kako u ovakvim okolnostima vidjeti budućnost društva? Potreba za ponovnim promišljanjem zajednice i ujedinjenom akcijom za pronalaženje ekologija budućnosti, goruće su teme kojima se bavi i naš program”, stoji u obrazloženju.

Projekat će otvoriti razgovor o ulozi umjetničkog i eksperimentalnog filma u savremenoj umjetnosti i mogućnostima za podršku i razvoj eksperimentalnih umjetničkih filmskih projekata u Crnoj Gori.

Program počinje osmog marta u 18 časova, kada će na sajtu www.futureindebris.space biti premijerno prikazan audio-video-tekstualni eksperiment koji je rezultat rada malog tima umjetnika, filmskih radnika, kustosa i teoretičara.

Autore čine: Adrijana Gvozdenović, Sonja Dragović, Lenka Đorojević & Matej Stupica, Ivan Marković i Natalija Vujošević. U onlajn razmjeni i saradnji tokom proteklih mjeseci, kreiran je sjedinjeni šum koji kombinuje video, zvuk i različite tekstove nastale tokom razgovora i razmjene ideja, strahova i nadanja.

“Pošto u uslovima pandemije nije bilo moguće putovati i snimati nove materijale, učesnici kombinuju postojeću građu, arhivske zapise i tekst kako bi promišljali i imaginizirali moguće ishode problema otvorenih kroz zajednički rad na projektu ‘Ekologije budućnosti’”, kažu organizatori i najavljuju izložbe i edukativne programe, kako onlajn tako i na različitim lokacijama

Bonus video: