Svijet u boji djetinjstva

Plato Doma revolucije u Nikšiću do 6. aprila će biti “galerija pod vedrim nebom“, kaže direktorica Muzeja i galerije, Jelena Đukanović

1439 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa izložbe u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa izložbe u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Da nije sve tako sivo i tamno, da korona možda može da poremeti dosta toga, ali ne i maštu, pokazali su mališani, učesnici likovnog konkursa “Obojimo svijet”, u organizaciji JU Muzeji i galerije Nikšić. Plato Doma revolucije do 6. aprila biće, kako reče direktorica Muzeja i galerije, Jelena Đukanović, “galerija pod vedrim nebom“.

„Poziv za ovu prvu međunarodnu izložbu dječjeg stvaralaštva u Crnoj Gori izazvao je veliku pažnju. u ovoj galeriji pod vedrim nebom izloženo je 1260 radova djece od tri do 14 godina iz Hrvatske, Srbije i svih gradova Crne Gore, izrađenih u svim raspoloživim tehnikama i medijima - od crteža, slike, kolaža, batika do skulpture“, kazala je Đukanović.

Prema njenim riječima, cilj izložbe je da podstakne stvaralaštvo najmlađih i uvede ih u „svijet umjetnosti i ljepote koja nas okružuje na neposredan način“.

„Interesovanje i veliki odziv djece i njihovih vaspitača, nastavnika i roditelja je indikator da je likovno izražavanje neophodno u djetinjstvu i odrastanju, a radost stvaranja je očigledna u izloženim radovima“, istakla je direktorica Muzeja i galerija.

Kada su raspisali konkurs namjeravali su da nagrade po tri rada u isto toliko kategorija – predškolci, učenici nižih i starijih razreda osnovne škole. Međutim, nijesu očekivali da će toliko mališana poželjeti da najljepšim bojama oboji svijet.

„Naša prvobitna zamisao da selektujemo i nagradimo po tri rada postala je neostvariva zbog velikog broja izvanrednih radova i odlučili smo da svaki od njih zavređuje da bude izložen, jer je na svoj način jedinstven, kreativan i svjež i prosto je nemoguće i nepravedno odabrati i nagraditi samo nekoliko“.

Izložbu, koja je organizovana u susret Međunarodnom danu boja koji se prvi put obilježava u Crnoj Gori, inicirala je profesorica likovne kulture Budimirka Dubretić, predsjednica Udruženja likovnih pedagoga Crne Gore. Za realizaciju izložbe bili su zaduženi kustosi Olivera Eraković i Milosav Milatović, a istu je dizajnirao David Delibašić.

Partner JU Muzeji i galerije u organizaciji izložbe je Hrvatska udruga za boje iz Zagreba, po je u isto vrijeme izložba „Obojimo svijet“ postavljena u Nikšiću i u Zagrebu, jer je dio radova poslat u Hrvatsku.

Bonus video: