Otvorena tradicionalna izložba ULUCG

"Mislim da je definitivno vrijeme da se umjetnost i umjetnici vrate na scenu svih dešavanja” poručio je prodekan Fakulteta likovnih umjetnosti Zdravko Delibašić Beli

3129 pregleda 52 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Tradicionalna izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) otvorena je u virtuelnom prostoru, na zvaničnom Youtube kanalu.

"Mislim da je definitivno vrijeme da se umjetnost i umjetnici vrate na scenu svih dešavanja” poručio je prodekan Fakulteta likovnih umjetnosti Zdravko Delibašić Beli.

Koncipirano pripremljen kratki video povodom otvaranja 76. Tradicionalne izložbe ULUCG, prikazuje kako su tekle pripreme ovogodišnje izložbe uz kratke osvrte kritičara i likovnih stvaraoca na aktuelna dešavanja u sferi umjetnosti i kulture, kao i odnos društva prema njoj.

"Ono što je još gore u odnosu na sve jeste da proživljavamo neku drugu stvarnost, da je umjetnost na margini i da su umjetnici marginalizovane ličnosti. Proživljavamo neku drugu stvarnost koju nikako ne možemo da prihvatimo, jeste da je politika zauzela glavnu ulogu na pozornici i čini mi se da su danas političari veće rok zvijezde nego što bi to trebali biti“, rekao je Delibašić.

Kratak video o otvaranju, nas je proveo kroz raznoliko opus ove izložbe i prikazao samo djelić izložbe čija se tradicija ugleda u jednom od rijetkih kontinuiteta u crnogorskoj kulturi.

“Prije svega što je značajno je taj potencijal likovne scene u Crnoj Gori kao značajna manifestacija koja godišnje okuplja toliki broj umjetnika i ona je zbog te zapravo masovnosti, odziva krucijalni godišnji pregledni događaj o likovnoj kulturi Crne Gore“ istakao je Dekan FDU-a Edin Jašarović.

Izložba obuhvata oko stotinu crnogorskih umjetnika čija djela odišu nekom vrstom bunta, ali i entuzijazma i upornosti u trenutnoj zdravstvenoj situacijim a postavljena su u Umjetničkom paviljonu u Podgorici.

“Ovaj salon kao i svi drugi saloni koji su predhodili uspije upravo zbog tog nekog odnosa i preplitanja između iskustva i onoga što mladost nosi“ , istakao je o postavci istoričar umjetnosti Milun Lutovac.

Bonus video: