Simbioza čovjeka i prirode

"Njene slike, rađene u tehnici akril na platnu, nose i vedrinu i tugu, ne samo zato što su na platnu lijepo raspoređene efektne boje i znalački potezi četkice, već što iz njih provijava slikarkina plemenita duša i snažna emocija koja je jednako ‘obojila’ svako njeno platno”, istakla je Vujačić

6160 pregleda 0 komentar(a)
Rad Jelene Mašnić, Foto: Privatna arhiva
Rad Jelene Mašnić, Foto: Privatna arhiva

Prva samostalna izložba radova psihološkinje Jelene Mašnić nazvana “Bajkoliki život/Lupus in fabula” biće otvorena danas u holu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 16.30 časova. Izložbu će otvoriti prof. dr Lidija Vujačić, a biće dostupna za javnost do 5. aprila.

Vujačić je, povodom izložbe, zapisala da autorkina umjetnost predstavlja ujedno i snažan bol, ljubav i sjećanje...

“Zoomorfni motivi na slikama Jelene Mašnić svoje ishodište imaju u bajkama, ali i u imaginaciji ‘prave’ stvarnosti koju autorka romansira, u želji da oplemeni svijet oko sebe. Ona akcentuje simbiozu čovjeka i prirode prikazujući životinjske likove sa ljudskim osobinama i obrnuto, ono takozvano animalno u ljudima i ostavlja posmatraču da zamišlja, i na neki način da sam kreira, dalji tok priče i odnosa, to jest podrazumijevajući suživot između svih živih bića na zajedničkoj planeti. Njene slike, rađene u tehnici akril na platnu, nose i vedrinu i tugu, ne samo zato što su na platnu lijepo raspoređene efektne boje i znalački potezi četkice, već što iz njih provijava slikarkina plemenita duša i snažna emocija koja je jednako ‘obojila’ svako njeno platno”, istakla je ona.

Mašnić je profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Učestvovala je na raznim konferencijama, a bavi se i naučnim radom. Osmislila je program obuke „Psihološke poruke dječijeg crteža” koji je akreditovao Zavod za školstvo Crne Gore, u želji da afirmiše upotrebu crteža kao projektivne tehnike u vaspitno-obrazovnoj djelatnosti.

“Talenat i radoznalost prema likovnom izražavanju javnosti pokazuje u ranom djetinjstvu kada na svjetskom takmičenju u Japanu osvaja drugo mjesto”, ističe se u saopštenju i dodaje da autorka izložbu posvećuje ocu Đorđiju i bratu Vuku koji su tragično izgubili živote.

Bonus video: