Predstavljena zbirka poezije "Dodiri" Savke Gudović Parađina: "Stihovi pravo iz duše iz čiste emocije..."

"Lažnim pjesnicima đavoli šapuću na uvo, dok pravim pjesnicima anđeli se spuštaju na rame", ovim riječima je književnik Miladin Trifović opisao kvalitet i dubinu knjige "Dodiri"

4586 pregleda 52 reakcija 1 komentar(a)
Sa predstavljanja zbirke poezije "Dodiri", Foto: Anđela Flis
Sa predstavljanja zbirke poezije "Dodiri", Foto: Anđela Flis

Zbirka poezije "Dodiri" Savke Gudović Parađina večeras je predstavljena u sali "Dodest" Kulturno-informativnog centra (KIC) "Budo Tomović" u Podgorici.

"Knjiga je neobična, jer nema recenzije niti pregovora u samom sadržaju. Tako moji stihovi pravo iz duše iz čiste emocije, direktno dopiru do onih koji čitaju, da sami sude i zaključuju što je i na kraju najvažnije" rekla je Savka Gudović Parađina o svom pisanju i knjizi "Dodiri".

Moderator na predstaljanju je bila Ivana Gudović, a osim autorke zbirke "Dodiri" na predstavljanju su govorili: Olga Dabović Klikovac, Dušica Pajović, Miladin Trifović i Milan Rajović u ime Udruženja književnika "Zenit" čija je Gudović Parađina članica.

Stihove je govorila pjesnikinja Anika Vuletić, a promociju je dodatno upriličio i učenik Gimnazije "Slobodan Škerović", gitarista Danilo Vuković.

"Lažnim pjesnicima đavoli šapuću na uvo, dok pravim pjesnicima anđeli se spuštaju na rame", ovim riječima je književnik Miladin Trifović opisao kvalitet i dubinu knjige "Dodiri".

Predsjednik udruženja "Zenit" Milan Rajović svoje izlaganje o zbirci je započeo citiranjem riječi Antona Gustava Matoša "postati čovjek, ljepše je nego postati kralj", čime je uveo priču o pjesnikinji i njenom stvaralaštvu.

"Uvrštena u plejadu starih Crnogorki, koje su ostavljale za sobom i ostavljaju dobra djela iza sebe. Osim što je veliki čovjek, Savka je i veliki poeta i dobar afirmator književnosti našeg udruženja Zenit. Sa njenim dolaskom i kvalitet udruženja je poboljšan. Njene pjesme su antologijske, tu ima stihova kao da ih je pisao sam Đura Jakšić, a nije lako napisati pjesmu, a kamoli knjigu. Čovjek mora da posjeduje znanje da pročita tomove i tomove knjiga, a i da ga priroda obdari, a sve to Savka posjeduje. Posjeduje talenat, ima jako razvijenu maštu i osjećaj za pisanje, kao i za sve drugo što radi", istakao je Rajović.

Naziv zbirke "Dodir" ima više značenja, a ono što je pjesnikinji od značaja je da kroz svoje pjesme omogući čitaocima da se pronađu u njenim stihovima.

Književnica Olga Dabović Klikovac je kroz emotivan govor protkan stihovima pjesnikinje dočarala dubinu dodira ove zbirke.

"Poznavati Savku je ljepota, družiti se sa njom je bogatstvo i sve to još združeno u ovom poetskom vezu, njenom prvencu je ugođaj i praznik za sva čula. 'Neka te dodirne moj dodir', zapisala je u knjizi koju mi je poklonila i ne samo da me je dodirnula, već me je i dirnula njena ljudskoća, poetika i elegancija stiha, strofe, kratke pjesme koja se izvija iz njene duše i vraća kao eho, jasno, čisto jezgrovito istinito", rekla je Dabović Klikovac o stihovima.

Nastajanje ove zbirke nosi korjenje još iz njene mladosti, a teme koje su obrađene u pjesmama su raznolike.

Zbirka obiluje ljubavnim temama, ali i društvenim zapažanjima, postojanju čovjeka, kao i neka intimna razmišljanja pjesnikinje.

"Sam naslov "Dodiri" govore za sebe kao i sve pjesme koje se dodiruju istim žuborom emocija, osjećanja. Šalje poruke riječima, nizajući dodir, ona pliva u temi sa kojom se predstavlja u cjelini kako joj dođe u trenu, ispred i uporedo sa emocijama ženskog pisma o ljubavi skupljenoj u cvijet, ali različitih latica, nalazeći neobični izvor u sebi", kazala je Dušica Pajović o objavljenim stihovima.

Na predstavljanju je pročitano i nekoliko priča Savke Gudović Parađina kao i istaknuto njeno dalje nastavljanje pisanja poezije.

Bonus video: