Simbol proljeća i vjesnik života

Otvoren je 27. tradicionalni salon “Bjelopoljsko likovno proljeće”, a postavka je izložena u CZK “Vojislav Bulatović Strunjo”, ali i onlajn, na društvenim mrežama

1300 pregleda 1 komentar(a)
Otvaranje izložbe, Foto: Facebook Muzej Bijelo Polje
Otvaranje izložbe, Foto: Facebook Muzej Bijelo Polje

Tradicionalna likovna manifestacija u Bijelom Polju, sada već 27. “Bjelopoljsko likovno proljeće” otvorena je 30. marta u galeriji Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”, a tom prilikom su dodijeljene i nagrade, i to: prva nagrada Draženu Konataru, druga Ervinu Suljeviću, a treća Luki Joksimoviću. Posebnu nagradu žiri je dodijelio Vladimiru Drobnjaku.

Iako se ovaj likovni salon tradicionalno i simbolično otvara na prvi dan proljeća, ove godine je otvaranje odloženo i organizovano u drugačijim okolnostima, usljed pandemije virusa korona i aktuelnih epidemioloških mjera.

Nagrađeni na otvaranju izložbe
Nagrađeni na otvaranju izložbefoto: Facebook Muzej Bijelo Polje

Akademski slikar i kustos bjelopoljskog Zavičajnog muzeja, Luka Joksimović, kazao je da je proljeće simbol života, jer je u pitanju godišnje doba kada sve počinje iznova da se budi i rađa, pa se tako i “Bjelopoljsko likovno proljeće” ravnopravno može nazvati vjesnikom života, možda ove godine i ponajviše, jer već duže vremena živimo na drugačiji način i prilagođavamo se uslovima koje diktira virus. On je dalje predstavio postavku koja je izložena na ovogodišnjem salonu.

“Svako djelo koje je predstavljeno publici egzistira samo za sebe, ali je i dio cjeline, jer se kroz njega reflektuje život u cjelosti, sve ono što jesmo, i čemu stremimo. Ova manifestacija već skoro tri decenije okuplja stvaraoce iz zavičaja, njeguje i baštini misao pretočenu u vizuelističke senzacije, a misao je vječna i univerzalna, traje”, istakao je Joksimović.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: akademski slikar Naod Zorić, vajar Zoran Obrenović i Branislav Gačević, a pored nagrađenih, svim učesnicima salona su uručene zahvalnice kao doprinos za afirmaciju slikarstva.

Publika izložbu može posjetiti kako u prostoru CZK, tako i virtuelnim putem, u vidu onlajn prezentacije na zvaničnim Instagram i Facebook stranicama Muzeja Bijelog Polja.

Bjelopoljsko likovno proljeće održava se od 1994. godine. Svake godine okuplja akademce i autodidakte, gdje svako ima šansu da pokaže svoj likovni talenat, viziju, inspiraciju, po čemu se ova manifestacija i izdvaja.

Bonus video: