Predstave za djecu za bolje društvo budućnosti

Danas počinje drugo izdanje PIR festivala koji traje do 9. aprila. Tokom tog perioda, svakog dana u 18h na Jutjub kanalu Gradskog pozorišta biće prikazana jedna od izabranih predstava za djecu teatara iz regiona

1064 pregleda 0 komentar(a)
Komad "Tri praseta" otvara festival, Foto: Duško Miljanić
Komad "Tri praseta" otvara festival, Foto: Duško Miljanić

Podgoričko Gradsko pozorište bilo je prvo u regionu koje je prošle godine na samom početku pandemije, u trenutku kada su uvedene mjere u borbi protiv virusa korona, imalo rješenje i pokazalo da misli na svoju publiku, prvenstveno na najmlađe, a da ih ne zapostavljaju pokazali su i kasnije i dokazuju i danas.

Pored emitovanja predstava za djecu u virtuelnom prostoru, ubrzo su organizovali i Prvi internet regionalni festival teatra za djecu, PIR FEST, koji je okupio devet pozorišta iz regiona koja su se predstavila regionalnoj publici sa izabranim predstavama za djecu.

Danas počinje novo, drugo izdanje PIR festivala, takođe na Jutjub kanalu Gradskog pozorišta i ponovo okuplja veliki broj renomiranih teatara iz regiona koji će se predstaviti svojim odabranim predstavama za djecu.

Djeca širom regiona u narednim danima imaće pred sobom bogat repertoar. Predstave će počinjati svakog dana u 18 časova, a kako je festival takmičarskog karaktera, publika će imati priliku i da, u svojstvu žirija, dodjelom lajkova odluči ko će biti ovogodišnji pobjednik PIR festivala.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević je istakao povodom početka festivala da ipak i dalje postoji jedinstvena želja da se uskoro i publika i glumci sastanu u punim salama teatara. On se zahvalio svima na dosadašnjim naporima da pozorište stigne do onih zbog kojih i postoji.

“U ovim jako turbulentnim vremenima i godini iza nas, gdje smo ostali bez vas, naše najvjernije publike, kada smo morali da izvodimo predstave ili pred praznom salom ili za veoma mali broj gledalaca, ipak, moram izraziti zahvalnost svim mojim kolegama glumcima i pozorišnim stvaraocima koji su i podred svega zadržali ljubav prema pozorištu i stvarali najbolja djela”, poručio je on.

PIR 2
PIR 2foto: Gradsko pozorište

Kovačević je ranije objasnio da je cilj ovog jedinstvenog festivala da djeca širom regiona dobiju priliku da uživaju uz predstave nekih teatara koja inače ne bi posjetili i tako postanu bogatiji za jedno kulturološko, edukativno i zabavno iskustvo, ali i ujedinjavanje teatarskog tržišta regiona.

“Cilj festivala je da djeci širom regiona pružimo najbolje predstave koje veoma često neće imati priliku da pogledaju. Tako se razmjenjujemo kulturološki i zdravo nadmećemo, otvarajući tržište susjednih država, kako za institucije, tako i za glumce i ostale pozorišne stvaraoce, njegujući sopstvenu kulturu i zadržavajući bogatstva jezika svakog od nas”, kazao je ranije za “Vijesti” Kovačević.

Pored njega, u nedavnom razgovoru za “Vijesti” direktor Malog pozorišta “Duško Radović”, reditelj Aleksandar Nikolić, istakao je da pozorište za djecu nosi snažan uticaj na društvo i zajednicu. On je podsjetio da se tako gradi publika od malih nogu, ali i građani i društvo budućnosti za koje je svako unaprijed odgovoran.

“Mi sa porodicom i obrazovnim institucijama dijelimo odgovornost o budućnosti pojedinca i zajednice. Djeca su budući odrasli koji će živjeti u manje ili više srećnoj zajednici, pravednoj ili nepravednoj. To zavisi od svih pojedinaca koji je budu činili i neizbježno je da se taj zbir reflektuje na zajedničku i pojedinačnu sreću. Čini mi se da u najmlađem uzrastu sve umjetnosti mogu ključno da utiču na etiku i estetiku budućeg građanina. Da li teatar može da promijeni odrasle, da li može da promijeni čvornovato drvo?... Ali može da bude potporni stub mladici da raste pravilno i zdravo prema svjetlosti i toploti”, kazao je Nikolić tom prilikom.

Iz Gradskog pozorišta su najavili bogat repertoar ovogodišnjeg izdanja festivala, a vođeni prošlogodišnjim iskustvom, ističu da su visoka i očekivanja i ambicije.

“Od 1. do 9. aprila, na Jutjub kanalu Gradskog pozorišta možete gledati najbolje predstave za djecu pozorištâ iz čitavog regiona. Koliko nam svima nedostaje pozorište, a posebno vama govori činjenica da je prošlo izdanje gledalo preko 50.000 ljudi. Nadamo se da će ta brojka ove godine porasti i da ćemo se ubrzo vidjeti u punim salama”, poručio je Kovačević.

Festival će danas otvoriti predstava domaćina “Tri praseta”, po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Aleksandra Jovanovića.

Od sjutra će, dan za danom u 18 časova, biti prikazivane predstave: “Snežana i sedam patuljaka” Ljubivoja Ršumovića u režiji Snežane Trišić kojom će se predstaviti pozorište “Boško Buha” iz Beograda, “Mala sirena” rediteljke Ive Srnec u produkciji Gradskog kazališta “Žar ptica” iz Zagreba, zatim komad “Tom Sojer” koji je u Dečjem pozorištu Subotica režirao Predrag Štrbac, predstava Pozorišta mladih Novi Sad, nastala po istoimenom romanu hrvatske autorke Silvije Šesto - “Debela” u režiji Emilije Mrdaković, Pozorište mladih Sarajevo donosi predstavu autorke Jasmine Stanković Amadei, a u režiji Sanina Milavića - “Bajka o bajkama”, predstava ”Pepeljuga” Aleksandra Popovića u režiji Stevana Bodrože, a u produkciji Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda, pred kraj festivala će biti prikazana i “Bela griva” koju je po čuvenom djelu Renea Gijoa režitao Predrag Stojmenović u Pozorištu lutaka “Pinokio” iz Beograda, a za kraj će biti prikazana još jedna predstava iz Crne Gore, komad “Kraljević i prosjak” Nikšićkog pozorišta, koji je po motivima romana Marka Tvena dramatizovao i režirao Zoran Rakočević.

Na prošlogodišnjem izdanju festivala najviše lajkova dobila je predstava “Lepotica i zver” u režiji Miloša Jagodića, Pozorišta mladih Novi Sad, a uoči početka festivala glumci i drugi pozorišni radnici iz regiona pozivaju publiku da gleda predstave i glasa za svoje favorite.

Bonus video: