Dizajn može da artikuliše nematerijalnu baštinu

Panel diskusija na temu uticaja nematerijalne kulturne baštine na razvoj kulturnog turizma otvorila Jadranski festival

1416 pregleda 0 komentar(a)
Jadranski festival, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Jadranski festival, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Panel diskusija na temu uticaja nematerijalne kulturne baštine na razvoj kulturnog turizma, u okviru koje su prikazani kratki snimci o zanatima otvorila je dvodnevni Jadranski festival.

”Ne može serijski komad imati istu vrijednost kao zanatski”, rekao je dizajner Nikola Radonjić na temu zanata i njegovne masovne proizvodnje na panel diskusiji.

Druge noći festivala predstavljena je zbirka „Kratke priče: Virpazar, Karuč, Godinje, Vranjina i Petnjica“ u okviru kojeg će se voditi razgovor sa tri autorke priča inspirisanih pomenutim lokalitetima.

Na panel diskusiji prve večeri govorili su producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU) Edin Jašarević i kreativni direktor DAA Montenegro Nikola Radonjić, koji su dali svoje mišljenje o valorizaciji nematerijalnih dobara, afirmaciji lokaliteta, agro kulturi kroz manifestacije, kao i o realizaciji projekta dugog tri godine koji je završen održavanjem Jadranskog festivala.

”Crna Gora ima neograničene resurse koje treba materijalizovati kroz projekte kao što je ovaj i drugi. Ovakvi projekti angažuju kapacitet za proizvodnju, koji može da ima svoje tržišno utemeljenje”, rekao je Jašarević tokom diskusije.

Program festivala obuhvata prezentaciju lokaliteta mapiranih projektom Hamlet. Posebni osvrt je dat na nematerijalnu kulturnu baštinu područja Godinje, Virpazar, Vranjina, Karuč i Petnjica kroz tradicionalnu izradu čuna, pletenje korpi od pruća, izrada bihorskog ćilima i drugih zanata.

“Dizajn ima uporište da artikuliše nematerijalnu baštinu”, objasnio je Radonjić uticaj dizajna na nematerijalna dobra.

Cilj ovog projekta bio je promovisanje turističkih lokaliteta koji baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost.

Projekat je zajedno sa saradnicima iz Italije i Albanije povećao znanje i svijest o lokalnom nasljeđu, uključenost zajednice i javnih institucija u valorizaciji izabranih lokaliteta, strategije prekograničnog brendiranja, nove strategije za turističku ponudu i valorizaciju tih lokaliteta i prekogranični model za unapređenje lokalne zanatske proizvodnje.

Rezultati učinjenog u okviru ovog projekta je: teritorijalno mapiranje (kulturnih i prirodnih dobara), veb platforma hamletonsite.eu (virtuelna platforma za obilazak područja), ulaganje u infrastrukturu (informativne table lokaliteta), uspostavljanje kulturno-turističkih ruta (pet ruka kroz odabrane lokalitete), baza podataka za tradicionalne zanate kao i zbirka kratkih priča.

Ova manifestacija, u organizaciji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta realizuje se u okviru realizacije IPA projekta Hamlet, u onlajn formi na Jutjub kanalu Resora kulture.

Projekat Hamlet (Highlighting Artisanal Manufacturing, culture and Eco Tourism - Promocija rukotvorina, kulture i ekoturizma) realizuje se u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italije, Albanije i Crne Gore. Baziran je na promociji turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost. Izabrani lokaliteti u Crnoj Gori, obuhvaćeni ovim projektom, su prostor Skadarskog jezera i područje Bihora.

Bonus video: