"Žene iz Vranjine su sjajni ribolovci, to je dio tradicije, neobično jer se u Crnoj Gori poštuje patrijarhat"

Na prezentaciji zbornika govorile su tri autorke kratkih priča Sandra Vujović, Marija Mihaljević i Tamara Senić, dok su autori Andrija Ćetković, Tijana Rakočević, Jelena Nikezić i Aida Orahovac poslali kratku poruku u video formi

2650 pregleda 2 komentar(a)
Jadranski festival, Foto: Screenshot/Youtube
Jadranski festival, Foto: Screenshot/Youtube

Zbornik ”Kratkih priča:Virpazar, Karuč, Godinje, Vranjina i Petnjica“ sinoć je predstavljen u onlajn fomatu na panel diskusiji u okviru drugog dana Jadranskog festivala.

“Književnost je koristan mediji za popularizaciju nekih istorijskih trenutaka, tačnije valorizaciju kulturne baštine“, rekla je Sandra Vujović, jedna od autorki priča svrstanih u zbornik.

Moderatorka panela održanog drugog dana festivala bila je dramaturškinja i pjesnikinja Dragana Tripković, dok je muzički dio festivala upriličila violinistkinja Verica Čuljković, izvođenjem izvornih pjesama sa ovih lokaliteta.

Na prezentaciji zbornika govorile su tri autorke kratkih priča Sandra Vujović, Marija Mihaljević i Tamara Senić, dok su autori Andrija Ćetković, Tijana Rakočević, Jelena Nikezić i Aida Orahovac poslali kratku poruku u video formi.

“Nadam se da će institucije prepoznati kvalitet mladih stvaraoca objavljenih u ovom zborniku i da će nastaviti sa afirmacijom kvaliteta i van naše zemlje”, poručila je Rakočević u video poruci.

Autorke su dale osvrt na samo traženje inspiracije na području Skadarskog basena i Bihora, kao i na veliku kulturnu tradiciju tih područja.

One su kroz svoje priče podsjetile na spomenike i predjele kulturne baštine koji su zaboravljeni, kao i uticaj žene u zanatskim poslovima.

“Nije bilo ni izazovno, a ni teško da u svojoj priči izgradim karaktera, jer je Vranjina sama po sebi specifična. Žene koje tu žive su sjajni ribolovci, što i jeste dio tradicije, a to je neobično je jer se u Crnoj Gori poštuje patrijarhat”, kazala je Mihaljević o svojoj priči u kojoj je prikazala ženu kao vrsnog ribolovca.

Zbornik je objavljen u dvojezičnom izdanju koji je realizovan kroz prošlogodišnji konkurs u okviru projekta “Promocija rukotvorina, kulture i eko turizma” koji je organizovalo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Pisci koji su učestvovali u pripremi zbirke kratkih priča su iz Crne Gore, Italije i Albanije čiji je cilj bio valorizacija teritorija uključenih u projekat.

Bonus video: